Podnikání po odchodu z armády

23.08.2012 15:03

Odešel jste z armády a nedaří se vám najít správný, nebo vůbec žádný job? Ti odvážnější mohou zkusit pracovat na vlastní pěst , nebo si založit firmu. K tématu bude více článků, dnes jen téma otevíráme příběhem vojáka, který zaměstnává bývalé vojáky a řídí firmu po vojensky.

SOLDIERS OF FORTUNE
starší článek z Forbes

(Pozn.Soldiers of fortune by se dalo přeložit jako námezdní vojáci, žoldáci. )

Technicky vzato je Clarence Briggs civilista. Ale v kancelářích firmy Advanced Internet Technologies si synchronizuje hodinky před poradami, často odstřihne vysoké manažery, kteří překročili časové limity a za chůze štěká rozkazy s ocelovou přesností drilovacího seržanta. Tato role mu přijde naprosto přirozená.

Briggs (39) je zakladatel a generální ředitel firmy AIT, která slouží 62 tisícům klientů a každý měsíc získává 3000 nových  klientů. Ale asi by se ztotožnil s označením bývalý důstojník Airborne, který sloužil v Operaci pouštní bouře. Členové představenstva jeho firmy působili v armádě stejně jako většina z 60 zaměstnanců pod jeho velením. Inženýři a programátoři AIT jsou dobře obeznámeni z bojištěm. Jen teď vedou válku se svými obchodními konkurenty.



Briggs založil firmu ve své ložnici, když byl ještě v armádě. Zatímco zbytek odvětví bojoval s nedostatkem technicky zdatné pracovní síly, Briggs využil svých kontaktů a otevřel pro sebe spolehlivý přísun disciplinovaných a pragmatických zaměstnanců vycvičených v US Army. Při stálém snižování stavů ozbrojených sil a poničené ekonomice v oblasti, letecká základna Pope Air Force Base a Fort Bragg přivítaly jeho náborové aktivity.

Přechod z frontové linie –  od front line k on-line je snadný díky jasnému systému velení ve firmě.              „ Bojová operace je nařízený proces „ vysvětluje Briggs. „ U malých firem je problém s provedením. V obou případech je selhání neodpustitelné.“


Nováčci jsou při výcviku denně testováni metodou Mission Essential Task Lists , která hodnotí jestli úspěšně zvládli předmět výcviku. Jednou za měsíc hrají velitelé „válečné hry“, zběsilé hrací cvičení svých pracovních rolí, ve kterých obchodníci AIT jdou do tvrdého souboje s konkurencí. Briggs doplňuje, že každý zaujímá na 1 hodinu denně „bojové postavení“ a telefonicky získává potenciální zákazníky a kontroluje stávající zákazníky a seznamuje je s novými produkty. Velitelé (vedoucí) musí strávit 1 den v měsíci na stanovišti, kde je 24 hodin epicentrum, kde technici vyřizují stížnosti, žádosti klientů o servis, atd.


AIT již dávno vyrostla ze svých kanceláří a některé pracovníky posadila do trajlerů na parkovišti. Briggsovi vedoucí sedí vedle sebe v pokoji velikosti jaká je na studentské koleji. V AIT nejsou sekretářky. Briggs rád říkává:“ Každý si vykope svůj okop.“ Není překvapením, že týmová práce je prvořadá. „Lidi, kteří se pokusí dělat na vlastní pěst, chránit svůj vlastní trávník, rychle vyautujeme“ říká provozní ředitel. „Samozřejmě, že ti správní přežijí. Příjmy firmy rostly z 60 tisíc USD v prvním roce na 13 milionů USD v tomto roce a marže provozního zisku před zdaněním je 35%.“


Briggs, který vlastní 95% firmy, chce revitalizovat místní ekonomiku s pomocí technologického parku. Společně s představiteli města chce přilákat další technologické firmy do oblasti s levnými náklady na bydlení a nadbytkem pracovní síly a pronajmout jim výborné nemovitosti podél Cape Fear. Pokud se to stane, AIT se možná bude muset vzdát svého monopolu na vojensky vycvičený personál a jednat s civily. Už to začíná, AIT má plán najmout 2 manažery s MBA. Briggs dodává:“ Ale oba sloužili v armádě, takže jsou to správní chlapi.“

 

 

Zpět