Tipy na personální pohovor pro starší uchazeče o práci

18.09.2012 16:11

Jít na personální pohovor s nějakým personalistou z mladé generace je pro 40 ti a víceletého člověka trochu zvláštní. Avšak starší uchazeči o práci se s tím musejí vyrovnat.


Otázky ohledně důchodu


Otázky ohledně vašeho důchodu, nebo o plánech na budoucí kariéru jsou často způsob jak zjistit,  jestli váš zájem o danou práci není nějak limitován.

 

Ať už je taková otázka položena jakkoli, vždy odpovídejte slušně :) a snažte se personalistu přesvědčit, že se těšíte na dlouhodobý pracovní poměr.


Požadavky na plat


Při každém personálním pohovoru nakonec někdy dojde na těžkou otázku ohledně požadovaného platu. To od vás vyžaduje dovedné vyjednávání. Často to je ještě složitější pro starší zájemce o práci s mnohaletou zkušeností a kvalifikací. Aby výše vašeho předešlého platu nepracovala proti vám, snažte se při odpovědi o rozvážný tón. Při otázce na požadovaný plat zkuste nezávaznou odpověď a pokud bude tlak na upřesnění, nedávejte přesná čísla ohledně požadovaného platu, ale nabídněte platové rozpětí. Vždy byste  měl nechat zaměstnavatele, ať napřed sám nabídne výši platu  Není potřeba zdůrazňovat, že si máte udělat vlastní platový průzkum pro danou pracovní pozici, než půjdete na pohovor.

 

Jak se vypořádat s otázkami na způsobilost

Zaměstnavatel by se při pohovoru neměl přímo ptát na vaše zdraví, výkonnost a mentální způsobilost. Avšak asi se zeptá nepřímo. Např. se může ptát, jestli jste schopen pracovat v podmínkách, kde je tlak na rychlost a dynamiku a jestli vám nebude vadit práce přes čas. Berte to z lepší stránky a využijte to na představení svých dovedností, kvalit a nadšení. Takové otázky také odhalí detaily o požadavcích, pracovní době a očekávání na danou pracovní pozici.
 

Otázky na zkušenosti a kvalifikaci

Zralí kandidáti na práci mají s těmito otázkami někdy problém. Mohou se jevit jako překvalifikovaní. Otázky mohou zjišťovat proč se ucházíte o danou pozici, když vaše kvalifikace a zkušenosti vám mohou zajistit lepší místo. Uchazečům, obzvláště těm starším, se někdy doporučuje, aby v životopisu uváděli zkušenosti jen za posledních 10-15 let. A při odpovědích na podobné otázky aby zdůraznili svou sílu a pracovní úspěchy.

Zpět