Vojenští veteráni USA začínají trénink na práci ve výrobních firmách

21.08.2012 10:22

"Dokonce i s nezaměstnaností 8, 2% mají USA masivní problém jak naplnit výrobní pozice v zemi. Tento problém se hned tak nevyřeší, ale vypadá to, že armáda se pokouší něco s tím dělat:

Armáda zahájila v součinnosti s Asociací výrobních inženýrů 6- týdenní pilotní program, který má poskytnout certifikát Military-to- civilian engineering certification desetisícům vojáků, kteří budou odcházet v příštích letech, jak končí operace v Iráku a Afganistanu.

Je to část programu, který ohlásil Bílý dům, aby pomohl řešit 2 hlavní problémy země: nedostatek kvalifikovaného personálu pro výše placené výrobní pozice a hodně vysoké procento nezaměstnanosti amerických veteránů.

Generální ředitelé a vlastníci firem často mluví o tom, že veteráni jsou ideální zaměstnanci : mají disciplinu, znalosti, pracují dobře v týmu a často mají kreativní, nebo unikátní schopnosti, které přinášejí do byznysu.

Avšak veteráni trpí nezaměstnaností 9,5%, když v civilu je to 8,2%. Tzn. Zhruba 200 tisíc mladých vetránů (po osudném 11.září), kteří často vykonali několik štací v Iráku a Afganistánu a naučili se tam cenné dovednosti, ale nějak nejsou schopni nalézt místo, které jejich dovednostem odpovídá. Není to o tom, že nemají požadované znalosti a dovednosti. Znají nejen to, co se naučili v armádě, 74 % z nich má střední školu plus nástavbu.

Cílem tohoto programu je vzít vše co se vojáci naučili v armádě a přeložit to do certifikovatelných dovedností. Armáda poskytuje výcvik a dovednosti skrze vzdělávání a výkon funkce, tento certifikační rogram jen validuje pracovní dovednosti a znalosti.

Po 6- měsíčním programu následuje zkouška a vojáci mohou získat certifikát. Připravuje se také pilotní program pro roční kurz pro důstojníky, aby mohli získat Certifikát výrobního technologa.

Armáda je první, kdo zahajuje tento typ certifikačních programů pro vojáky. Ale budou další programy pro vojáky všech druhů zbraní, které by měly vést k certifikátům, nebo licencím pro 126 tisíc veteránů. Armáda navíc spolupracuje s relevantnímimi institucemi, aby identifikovala a řešila mezery mezi vojenskými výcvikovými programy a požadavky na certifikace a licence.

Procento nezaměstnanosti to nesníží hned zítra a stejně tak to okamžitě neřeší krizi nedostaku personálu ve výrobní sféře. Ale někde se začít musí, že ano?“

Převzato a přeloženo z Forbes.


 

Zpět