Představujeme TOM 19199 FANTAN Dobříš

05.07.2011 17:04

 

            TOM 19199 FANTAN vznikl v září 2005 iniciativou 5 nadšených vysokoškoláků jako klub deskových her pro mladé. Zkratka TOM znamená turistický oddíl mládeže. Postupně se jeho záběr rozšiřoval a přes výcvik reálné sebeobrany, letní tábory a outdoor jsme se dostali až k současné činnosti. Ve svých aktivitách se TOM 19199 FANTAN zaměřuje především na středoškolskou mládež, které se tradiční neziskové organizace jako Skaut či Pionýr tolik nevěnují a nemá tolik možností seberealizace.  Organizaci mládeže TOM 19199 FANTAN představí  kapitán Michal Janoušek, aktivní voják a nadšenec do neziskové činnosti, který tuto organizaci vede.

            Stěžejní brannou činností jsou pravidelné výcvik reálné sebeobrany a izraelských bojových systémů Krav-Maga a Kapap. Tréninky probíhají ve třech lokalitách souběžně, a to na Dobříši, v Příbrami a v Praze. Na Dobříši a v Příbrami probíhají navíc vedle nováčků i tréninky pokročilých cvičenců. V Praze se pro vysoký zájem počítá se dvěma lokalitami pro cvičení místo dosavadní jedné. Pro velký zájem jsme po letních táborech 2010 otevřeli na Dobříši i tréninky sebeobrany pro  děti a mládež ve věku 10-15 let.

            Vedle sebeobrany rozvíjíme od léta 2005 také projekt Survival. Celý tento neziskový projekt tvoří každoročně 6 tematických víkendů, kde se účastníci dozvídají informace jak reagovat v mimořádných situací, naučí se o sebe postarat v přírodních podmínkách, rozdělávají oheň, táboří v improvizovaných přístřeší, učí se dovednostem první pomoci a vůbec zkouší, co vše dovedou. Projekt je primárné určen pro všech zájemce starší 15 let, ale v rámci propagace projektu pořádáme i tematické branné závody pro školy.

 

Úzce v této souvislosti spolupracujeme s Gymnáziem Karla Čapka v Dobříši a pořádáme pro studenty různé outdoorové aktivity, jako např. kurzy horolezectví po skalách, speleo-víkendy a nebo orientační závody s navigací GPS, který nedávno proběhl.

            V současnosti vzniká dětská airsoft jednotka Commandos, která bude mít na starosti výcvik mladších členů oddílu v military dovednostech (10-16 let). Mimo to půjde také o učení se zdravovědy, zvládnutí orientace v terénu, práci s mapou a podobně. Chceme tak nabídnout dětem alternativu k zaběhnutému životnímu stylu dnešní mládeže, plného alkoholu a kouření s poněkud tradičnějšími hodnotami, jako kamarádství, ochota pomoci a celkově zdravý životní styl.

                        V rámci činnosti TOM 19199 FANTAN spolupracujeme s mnoha dalšími neziskovými organizacemi jako je Český červený kříž (část našich členů tvoří Místní skupinu Červeného kříže Dobříš), AMAVET Q-klub Příbram – mladí radioamatéři, KVH Havlíčkův Brod. O.S. Vesmír Říčany, O.S. Ochrana fauny Votice a mnoha místními regionálními sdruženími. Finančně jsme podporováni za všech možných grantů z místní, krajské i celorepublikové úrovně.

Zde jsou internetové odkazy na naše branné projekty:

·       Sebeobrana Krav-Maga a Kapap: Centrum Čechy – https://kmk.specialista.info/

·       Projekt survival – www.projekt-survival.cz

Zpět