8. PRAŽSKÁ BEZPEČNOSTNÍ KONFERENCE

16.11.2012 15:12

V Národní technické knihovně dnes probíhá zajímavá bezpečnostní konference. Z pracovních důvodů jsem se účastnil jen dopolední části, ale rád bych se s vámi podělil o dojmy. Hodně napovídá už název akce: ENERGIE-VODA-POTRAVINY, klíčové komodity bezpečnosti a prosperity pro Evropu a ČR ve 21. století.

Téma je v poslední době stále častějších námětem podobných konferencí.  Svědčí to o proměně našeho chápání pojmu bezpečnost. Bezpečnost není jen o tancích a raketách. Mění se chápání bezpečnosti jako domény silových ministerstev. Důkazem je i široká účast odborníků v různých oblastí.

O úvod do problematiky se postaral tým Střediska bezpečnostní politiky CESES FSV UK pod vedením Miloše Balabána (bývalý voják J) se svými lehce provokativními scénáři možné budoucnosti, co se týče zmíněných komodit.

Budou zmíněné komodity zdrojem budoucích ozbrojených konfliktů a v jakém časovém horizontu? V nejbližších 15 letech asi ne, ale později je to relevantní globální hrozba. Jak se později v diskusi vyjádřil Jaromír Novotný (bývalý NMO a později velvyslanec v Indii), lokální válka o vodu již 60 let probíhá v Izraeli (voda z Jordánu). Příčinou konfliktu je voda a potraviny i v Sůdánu a voda může být jiskrou konfliktu mezi Indií a Pákistánem, dvěma jadernými mocnostmi! O důležitosti a bezpečnostním významu těchto komodit nikdo nepochybuje a svědčí o tom řada akcí, projektů a příprav. Zmíním jen 2 uvedené pikantnosti, jako je Kadáfího řeka (finančně náročná, ale zrealizovaná podzemní řeka v Libyi) a v Egyptě příprava jednotky pro boj v džungli.

Zajímavá byla i diskuse o vlivu špatných politických rozhodnutích jak v EU, tak v ČR. Příkladem  mohou být neufinancovatelné politické směrnice EU pro tuto oblast, rušení dřívějších rozhodnutí o alternativních palivech, aj. V ČR to vidíme na každém kroku, pole řepky se střídá s polem kukuřice a s polem solárních panelů. O tom, jak se věci nedomýšlí hovořil i Václav Pačes (předseda Učené společnosti ČR). Příkladem jsou solární elektrárny. Problémem nebude jen likvidace panelů. Např. fotovoltaika na Hané má pod sebou ¾ metru černozemě, ale pod panely se nedá sekat, tak se používá chemie. V budoucnosti to bude mrtvá půda!

Více informací z konference přineseme později.

Zpět