Akademie 3. věku ve vyškovské akademii – jen houšť

15.10.2012 16:29

Koná se již 2. ročník Akademie 3. věku, která pracuje při Velitelství výcviku – Vojenské akademii, a to zásluhou předsedy Klubu vojenských důchodců Vyškov plukovníka ve výslužbě Karla Čvančary, který k jejímu poslání dodal: “Tato Akademie 3. věku byla založena v září 2011 pod patronací velitele Velitelství výcviku Vojenské akademie Vyškov plukovníka gšt. Jána Kožiaka, který mne pověřil organizací a vedení celé akce. Předpokládali jsme, že tuto akci uspořádáme především pro vojenské důchodce a jejich rodinné příslušníky. Jaké bylo naše překvapení, když se přihlásila značná část civilního obyvatelstva. A tak v září 2011 byly zahájeny přednášky, které se konají vždy poslední středu v měsíci za účasti 43 frekventantů. Vlastní přednáška trvá 90 minut a poté následuje beseda s dotazy. Obsahem jednotlivých přednášek je především vojenská tématika a prezentují ji zde jak odborníci z vyškovské akademie, tak z celé AČR. Akademie má vysokou profesionální úroveň, o čemž svědčí přihlášky dalších zájemců až z Olomouce, Frýdku -Místku a další z okolí Vyškova.“

V rámci slavnostního zahájení letošního druhého ročníku za přítomnosti zástupce velitele VeV-VA plukovníka Rudolfa Honzáka byly uděleny certifikáty 1. ročníku Akademie 3. věku několika jejím úspěšným absolventům, kteří nemohli být přítomni při jejich udělování v červnu letošního roku. A co má v plánu 2. ročník ? „Ten vychází samozřejmě ze zájmu samotných účastníků a již teď mohu prozradit, že nebude chybět opět přednáška či beseda s plukovníkem .Karlem Klinovským – náčelníkem odboru výcviku VeV-VA, který si všechny účastníky loňského ročníku získal nejen svým vyprávěčským uměním, ale především hlubokými znalostmi a praktickými životními zkušenostmi z jeho zahraničních cest a pobytů. Tentokrát se s účastníky podělí o čerstvé zážitky ze svých cest po Africe. První letošní přednášející byla Emília Šebestová, zástupkyně přednosty Újezdního úřadu vojenského újezdu Březina, která blíže seznámila posluchače s Vojenským výcvikovém prostorem Březina. Mezi přednášejícími by se měli objevit také senátor a místostarosta města Vyškova Ivo Bárek či velitel nemocniční základny Hradec Králové plukovník Jan Österreicher a další," prozradil část plánu Karel Čvančara.

Velitel Velitelství výcviku – Vojenské akademie Vyškov plukovník Ján Kožiak tuto aktivitu chápe jako jednu z dalších příležitostí prezentovat současné poslání AČR a přiblížit práci našich skvělých profesionálů také dalším sociálním skupinám jako jsou vojenští, ale i civilní senioři. Prostřednictvím této akademie mají tak i oni příležitost se ve svém věku nejen dále vzdělávat, ale rovněž trochu nahlédnout do vojenského života. A tuto příležitost sami velmi oceňují.

 

Zpět