Aktivní zálohy vs. zaměstnavatelé

02.10.2011 12:29

Ještě jednou k semináři o Aktivních zálohách (AZ)

Jedním z hlavních problémů, které vidí sami AZ je postoj zaměstnavatelů. Není výjimkou, že příslušník AZ dostane na výběr – buď AZ, nebo práce ve firmě. Proto AZ volají po úpravách vztahů se zaměstnavateli a po ekonomických stimulech pro firmy zaměstnávající AZ. Další otázkou je finanční motivace lidí k působení v AZ. Vždyť současné tabulkové počty AZ jsou naplněny jen cca na polovinu.

Na semináři vystoupil i šéf příslušného odboru Ministerstva financí (MF), ale svým vystoupením AZ zklamal. Podle MF není a nebude možné zavádět další daňové úlevy pro zaměstnavatele AZ, ani pro příslušníky AZ. Pokud bude chtít Ministerstvo obrany zvýšit motivaci AZ a zaměstnavatelů, musí na to vytvořit podmínky z vlastních finančních zdrojů.

Jednou z novinek má být kontrakt s vojáky, který bude obsahovat kromě závazku na aktivní službu, závazek ke službě v AZ po ukončení služebního poměru. Toto řešení by mělo pro armádu spoustu výhod – hlavně by měla k dispozici dobře vycvičené záložníky s aktuálními znalostmi a dovednostmi, použitelné i v bojových operacích.

Ale podívejme se na to z perspektivy vojáka opouštějícího aktivní službu po x letech a snažícího se najít zaměstnání. Být několik let vojákem z povolání je již teď při hledání práce určitý handicap. Pokud  budou mít vojáci povinnost sloužit v AZ a zaměstnavatel bude vědět, že je bude muset postrádat možná 1 měsíc v roce , co pak? Nebo ještě hůře, dozví se to v jejich 3 měsíční zkušební době, když budou dávat první žádost o uvolnění na cvičení. Nenajde si záminku jak ukončit pracovní poměr ve zkušební lhůtě?

Nevytvoříme pak pro odcházející vojáky další handicap? Nedá firma přes všechna legislativní opatření, která mají řešit vztah zaměstnavatel a AZ, přednost jinému uchazeči o místo?  Nedělejme si iluze, že vše ošetří legislativa. Je evidentní, že Ministerstvo obrany a AČR bude muset podstatně zlepšit komunikaci se zaměstnavateli, včetně krajů a samospráv. Bude s nimi muset vytvořit lepší partnerské vztahy a najít kreativní způsoby, jak je motivovat k podpoře zaměstnávání odcházejících vojáků a podpoře AZ.

Zpět