Čeští vojáci míří do Turecka, chránit jej v rámci NATO před útoky ze Sýrie

11.01.2013 08:38

Armáda České republiky vysílá do Turecka čtyři specialisty ze 102. spojovacího praporu v Lipníku nad Bečvou, kteří se v rámci mise NATO zapojí na rozmisťování a  obsluhy amerických protiraketových systémů Patriot u hranice se Sýrií.

Čeští vojáci spolu s vojáky ze Slovenska a Polska budou v 3. spojovacím praporu Severoatlantické aliance „zajišťovat a dohlížet na činnost komunikačních systémů velení protiraketových systémů Patriot.“

O rozmístění Patriotů požádala Turecko loni na podzim poté, kdy se jeho území opakovaně dopadly rakety vystřelené ze Sýrie, pravděpodobně vládní armádou při boji s povstalci.

Celkem by u hranice se Sýrií mělo být rozmístěno 6 baterií Patriotů. Dvě baterie poskytnuté USA začaly již být rozmisťovány a v operačním nasazení by měly být do týdně. Zbývající baterie, které poskytuje Nizozemí a Německo, už by měly dorazit do konce měsíce.

Zatím se předpokládá, že Patrioty by v Turecku zůstaly přibližně jeden rok. Stejnou dobu by také měla trvat mise českých příslušníků „nasaditelného spojovacího modulu“ (Deployable Communication Module, DCM), kterou včera schválila česká vláda, přičemž se předpokládá rotace vojáků vždy po třech měsících.

Parlament České republiky o vyslání vojáků hlasovat nebude, protože mise spadá do již schváleného plánu nasazení českých vojáků pro roky 2013 a 2014.

Zdroj: eretz.cz

Zpět