Co udělá nedávno oznámené mezikvartální a meziroční snížení HDP o 1% s rozpočtem pro armádu?

17.05.2012 18:21

Co udělá nedávno oznámené mezikvartální a meziroční snížení HDP o 1% s rozpočtem pro armádu?

Ministr Kalousek asi doufá, že se ČSÚ opět zmýlil, protože ani finanční analytici nedovedou věrohodně vysvětlit tak silný propad HDP. Co se však stane, když se toto číslo plus mínus potvrdí? O kolik dalších miliard rozpočet obrany přijde?

Vloni oznámené rozpočtové škrty v r.2012 a hlavně ve výhledu státního rozpočtu na další roky už donutily Ministerstvo obrany a Generální štáb k přípravě restrukturalizace a snížení počtů na MO a v armádě. Podle mých informací k tomu armáda přistoupila konstruktivněji než civilní administrativa ministerstva, která není ochotna snížit počet úseků ani počty svých úředníků, naopak je plánuje o 1% navýšit. Někteří vysocí funkcionáři MO asi pořád tajně doufají v zázrak, že MO nakonec dostane víc a nejsou ochotni vypustit svůj vlastní rybník. Proto ta neochota a snaha uspořit vše jen na armádě.

Co udělá oznámené mezikvartální a meziroční snížení HDP o 1% s rozpočtem pro armádu? Pokud se čísla ČSÚ potvrdí, budou další škrty v rozpočtu MO?

Pokud ano, škrty v rozpočtu obrany nemohou  jít jen na úkor těch, co přímo zajišťují obranu země. Vynucené úspory musí český stát nutně donutit k redukci velikosti i samotného ministerstva obrany. Vždyť  počty a náklady civilní části MO jsou vyšší než v r. 1993 při vzniku ČR. Agenda NATO v r. 1993 sice ještě nebyla, ale jinak mělo MO na starosti mnohem víc lidí, majetku a agend než teď. Civilní část MO tehdy řídila  cca 94000 osob v AČR plus 14000 osob v Civilní ochraně. Dnes stejně velké ministerstvo řídí armádu jen o cca 22000 vojácích a cca 8200 civilních zaměstnancích. Ministr obrany by měl razantně zasáhnout, jinak bude armáda, jeden ze symbolů naší státnosti, jen pro legraci.

K nalezení úspor obranného rozpočtu je tedy potřeba začít hledat v první řadě v civilní části. Očistit MO od zbytečných a duplicitních činností, přebujelé administrativy a zjednodušit a zefektivnit strukturu řízení. Jen tak bude tato reforma a úsporná opatření  věrohodná pro řadové vojáky a veřejnost.  I tak se bolestivá úsporná opatření  nevyhnou ani armádě.

Jak to ti Dánové jen dělají, že jim k řízení ozbrojených sil včetně námořnictva a s cca 25000 lidmi stačí ministerstvo se 150 lidmi  a Generální štáb s 300 lidmi ???  České ministerstvo obrany (civilní +vojenská část) mělo k lednu 2012 cca 1460 lidí.

 

 

Zpět