FRANCOUZSKÉ ZÁLOŽNÍ VOJSKO

17.09.2011 14:31

V roce 2010 sloužilo v rámci francouzského ministerstva obrany 35 000 záložníků, což představuje 8% z celkového počtu personálu. Podle Kodexu obrany, musí záložníci „posilovat kapacity ozbrojených sil, jichž jsou součástí, přispívat k udržování ducha obrany a pomáhat udržovat vztah mezi národem a jeho ozbrojenými silami“.

Ve své stávající podobě existuje záložní vojsko od roku 1999. Je řízeno Nejvyšší Radou Záložního Vojska (64 členů), jíž předsedá ministr obrany. Nejvyšší rada je pověřena posuzováním stavu rezerv a podporou vazeb mezi armádou a národem a také partnerství mezi záložním vojskem, armádou a společnostmi. Navrhuje také možnosti k zamyšlení při definování poslání vojenské zálohy.

 

1. Operační rezerva, posílení ozbrojených sil

Operační rezerva působí přímo uvnitř francouzských ozbrojených sil. Její funkce jsou:

- Asistovat aktivním jednotkám a posilovat je při každodenních misích, ať již ve Francii či v zahraničí (včetně zahraničních misí jako například té v Afghanistánu); běžná délka služby záložníka nepřesahuje 30 dní ročně;

- Zasahovat v případech vyšší moci nebo dočasných událostí ve Francii i v zahraničí; ve výjimečných případech může být, podle potřeby a se souhlasem svého civilního zaměstnavatele, záložník vyzván ke službě v trvání až 60, 150 nebo 210 dnů.

Tyto mise mohou mít různou formu: školení či vojenský výcvik, služba v armádě, poskytování vzdělání v oblasti obrany, účast na civilně-vojenských akcích v rámci vazby armáda-národ, poskytování svých odborných znalostí v oblastech, které jsou ozbrojenými silami málo využívány, nebo také služba v rámci nějaké společnosti .

           

Členové operační rezervy jsou rozděleni následovně: Členění Fr.oper.rezervy.xls (27,5 kB)

 

 

Tento celkový počet zaměstnanců představuje pokles o 3,8% oproti roku 2008. Záložníci jsou v průměru zaměstnaní 22 dnů ročně, z toho 4,2% na zahraničních misích. Cíl stanovený pro rok 2015 je 40 000 záložníků s průměrnou délkou aktivní služby 25 dnů za rok.

Pro vstup do operační rezervy je nutné mít francouzskou národnost, být starší 17 let a být v dobrém zdravotním stavu a schopen vojenské služby. Maximální věk pro službu záložníka je 50 let pro sbor mužstva a poddůstojníků a 64 let pro důstojníky a praporčíky. Záložníci se zavazují obnovitelnou smlouvou v délce trvání od 1 do 5 let.

 

2. Občanská rezerva, mezičlánek mezi armádou a národem

 

Členové občanské rezervy, v aktuálním počtu 2500, se k službě u francouzských ozbrojených sil zavazují na dobu 3 let, s možností obnovení, v rámci individuálního projektu navrženého ve spolupráci mezi kandidátem a vojenskou institucí, bez věkového limitu či podmínky fyzické způsobilosti. K občanské rezervě se mohou připojit civilní zaměstnanci, stejně jako vysloužilí vojáci a členové operační rezervy.

Občanští záložníci působí výhradně v oblasti vztahů a komunikací obrany s veřejností, připomínají důležitost významných událostí, pomáhají při rekvalifikaci a náboru. Ministerstvo jim za tímto účelem poskytuje asistenci (informativní dny, přístup do informačních center obrany, přednášky, atd.).

Zpět