Izrael: Bude ofenzíva? Na hranicích čeká 40 tisíc vojáků

19.11.2012 12:54

"Izrael dal Hamasu 36hodinové ultimátum, pak hrozí pozemní invazí do Gazy. Podle zpráv z Káhiry prý Izrael předložil 6 klíčových podmínek pro uzavření dohody s Hnutím islámského odporu (Hamas) v Gaze. Kladnou odpověď Izrael očekává během 48 až 72 hodin, jinak hrozí zahájením pozemní ofenzivy proti teroristům.

Jednání o příměří mezi Izraelem a teroristy, probíhající v Káhiře za egyptského zprostředkování, nepřineslo rychlý výsledek, nicméně podle osob blízkých jednání nedošlo ani ke krachu.

Kromě izraelských zástupců včera večer do Káhiry dorazil také Nábil Šás, vysoký představitel hnutí Fatáh, které prostřednictvím orgánů Palestinské správy ovládá arabská autonomní území v Judeji a Samaří. V egyptském hlavním městě Šás jednal s předsedou politického byra Hamasu Cháledem Mašálem.

Podle neoficiálních zpráv z Káhiry souhlasí s Izrael s příměřím, pokud bude splněno 6 podmínek:

  1. příměří bude na dobu 15 a více let,
  2. bude okamžitě ukončeno pašování a dovoz zbraní do Gazy,
  3. všechny palestinské frakce ukončí raketové ostřelování Izraele a útoky na izraelské vojáky na izraelské straně hranic s Gazou,
  4. Izrael má právo udeřit na teroristy, pokud dojde k útoku nebo útok bezprostředně hrozí,
  5. hraniční přechod Rafiáh (Rafáh) mezi Gazou a Egyptem zůstane otevřený, ale hraniční přechody mezi Gazou a Izraelem zůstanou uzavřené,
  6. egyptští politici v čele s prezidentem Mohamedem Mursím budou garanty dohody o příměří.

Tyto izraelské požadavky nelze ověřit z nezávislých zdrojů.

Hamas prý naopak v rámci dohody o příměří požaduje ukončení izraelské námořní blokády Gazy (což by umožnilo nekontrolovaný a nebráněný dovoz libovolných zbraní) a mezinárodně garantovaný závazek Izraele ukončit cílené zabíjení teroristů a přeshraničních úderů izraelské armády (což by z Gazy učinilo bezpečnou základnu teroristů).

Podle arabských zdrojů Izrael prohlásil, že pokud Hamas nebude na jeho požadavky reagovat v rozmezí 48 až 72 hodin, zahájí Izraelské obranné síly pozemní fázi protiteroristické Operace Sloup oblakový a letecké, pozemní a námořní údery na Gazu neskončí, dokud režim Hamasu nebude svržen."

Zdroj: eretz.cz,

Zpět