Jak je řízena realizace reformy ozbrojených sil Německa

07.12.2011 19:03

Před námi je realizace úkolů vyplývající z Bílé knihy obrany. Podívejme se tedy jak to dělají u sousedů.

Ministr obrany Německa má 2 parlamentní státní tajemníky (politici) pro styk s parlamentem, frakcemi atd. a dále 2 nepolitické státní tajemníky (státní služba, úředníci), kteří podporují ministra v odborném vedení ministerstva a výkonu rozkazů a velení v době míru.

Pro řízení reforem byl ministrem zřízen „Pracovní štáb pro strukturální reformu“,  který je podřízený jednomu nepolitickému státnímu tajemníkovi. Ten má k vedení tohoto štábu Viceadmirála a jako jeho zástupce tam pracuje dosavadní šéf „Pracovního štábu pro výstavbu Bundeswehru“. Dále nad tím existuje Řídící výbor zřízený ministrem obrany, do kterého patří kromě výše zmíněného státního tajemníka i druhý nepolitický státní tajemník a Generální Inspektor Bundeswehru.

 Součástí reformy je i snížení počtů ozbrojených sil. Vojenský personál bude redukován o 67 tisíc vojáků a bude tak mít do 185 tisíc vojenského personálu. Civilní personál se redukuje o 20 tisíc na 55 tisíc zaměstnanců.

Organizační reforma začíná začátkem roku 2012 změnou struktury nahoře. Ze současným cca 3300 lidí na ministerstvu (z toho cca 1200 vojáků) zůstane cca 2000. Počet ředitelství se sníží ze 17 na 9. Mj. dojde také ke změně modelů hlavních procesů (např. plánování, personál a nákup).

Bylo rozhodnuto zcela zavřít 31 vojenských zařízení a dále o 50% redukovat 90 zařízení, dalších 33 zařízení redukovat na méně než 15 osob. Budou zavřeny 3 letecké základny. Tzn., že Bundeswehru zůstane 264 zařízení.

Zpět