Jak napsat efektivní motivační dopis.

24.11.2011 08:00

 

Víte, že Váš průvodní motivační dopis, který přikládáte k Vašemu životopisu, může rozhodnout o tom, jestli si Váš životopis někdo přečte, nebo skončí v koši? Z motivačního dopisu chce personalista dostat stručné odpovědi na otázky: kdo na jakou pozici reaguje, kde se o volné pozici dozvěděl, proč na nabídku reaguje a jakou hodnotu zaměstnavateli nabízí. Správně napsaný motivační dopis (cover letter) Vám pomůže udělat první dojem a vzbudit zájem toho, kdo rozhoduje o obsazení pracovní pozice. Může přispět k pozornému přečtení Vašeho životopisu a k pozvání na personální pohovor. Může také způsobit pozvání na pracovní pohovory u více firem.

Takže jak jej napsat tak, aby zafungoval? Zde jsou tipy: 1/ dopis pište krátký a výstižný; 2/ nepoužívejte složitá souvětí, pište jednoduše a srozumitelně ; 3/ soustřeďte se, musíte jasně napsat, v čem je Vaše hodnota.

Ad 1/ Nepište dopis na posezení. Vraťte se k němu po pár hodinách a udělejte jeho revizi. Cílem je stručnost, výstižnost a zvýraznění Vašich nejlepších kvalit. Čím delší bude motivační dopis, tím je větší šance, že jej nikdo nebude číst!

Ad 2/ Nechte motivační dopis přečíst někomu nezávislému. Vyhráno máte, pokud mu rozumí a ocení Vaše dosažené výsledky popsané v dopise.

Ad 3/ Musíte vědět proč a co píšete. Buď píšete 1/ obecný motivační dopis o své hodnotě, o svých silných stránkách a dosažených výsledcích v určitých pracovních pozicích ( velitel útvaru, ředitel odboru, náčelník logistiky, atd.), nebo 2/ odpovídáte na oznámení o hledání kandidáta na konkrétní pracovní pozici.

V každém případě se musíte zaměřit na komunikaci své maximální hodnoty. Zvýrazněte např. své klíčové oblasti, napište o nich a nezapomeňte uvést příklady dosažených výsledků. Pokud možno uveďte u výsledků úspěchy v % a v penězích.

Pokud odpovídáte na aktuální pracovní pozici, u které je uveden  pracovní popis či požadavky na uchazeče:  je důležité zvýraznit všechna klíčová slova a fráze v tomto pracovním popisu/ požadavcích, která splňujete a uvést je ve Vašem motivačním dopisu! Představte si personalistu, který čte stoh motivačních dopisů žadatelů o práci a dopisy nezmiňují nic z toho co hledá. Rutina mu velí hledat klíčová slova uvedená v požadavcích na uchazeče, tak je tam prosím mějte :).

Zpět