Je lepší 1 den v měsíci o penězích přemýšlet, než na ně 30 dní pracovat!

01.08.2011 18:13

 

Penze, renta a spoření trochu jinak - a lépe!

Ano, všichni pilně pracujeme a pokud nám z výplaty něco zbude, většinou peníze uložíme v bance. Máte na běžném účtě 0,5 % úrok, nebo vás nalákali na super úrok 2% u spořícího účtu ? Banka si odečte bankovní poplatky, stát si vezme 15% daň z výnosu a inflace ročně spolkne v průměru 4%. Takže každý kdo to tak dělá, dostane za rok méně než tam vložil - to je opravdu super spoření :).  Jestliže je průměrná inflace za posledních 18 let 5,5% ročně (zdroj HN), tak s přihlédnutím k dani a bankovním poplatkům je jakýkoliv finanční produkt, který má zhodnocení méně než 6% p.a.,  ztrátový.  Ani se neptejte, o kolik připravila inflace střadatele od roku 1995!! Viz: kupní síla.pdf (224,9 kB)

Čím vyšší je státní dluh, tím větší bude v budoucnosti znehodnocení úspor a soukromého majetku.

Existuje řada finančních produktů a možností toho, jak uložit majetek, jak ho uchovávat a jak ho zvětšovat.

Bez ohledu na to, jak si Vaše peníze uložíte, jde vždy o to, jak najít tu nejvhodnější míru pro výnos, zajištění a likviditu. Dát přednost jednomu z těchto prvků znamená prakticky vždy, že se na druhé straně musí dojít k nějakému kompromisu. Takzvané „bezpečné investice“ jsou z hlediska inflace dost nebezpečné. Garantovaná je pouze nominální hodnota.

Úkolem je tedy to, jak na základě dostupných prostředků a při zachování pro Vás nezbytného zabezpečení zvolit takové možnosti a kombinace, pomocí kterých se dá dosáhnout reálných výnosů. Neboť nakonec musí být cílem nejen pokrýt inflaci, náklady a výdaje, nýbrž nahospodařit skutečný výnos.

Víte, co je možné získat na českém finančním a kapitálovém trhu a jaké máte možnosti na evropských popř. světových trzích? Přečtěte si přiložený článek: Penze, spoření a renty jinak-2.docx (7,3 MB)

 

Zpět