Kontrolní seznam pro propouštění

05.06.2012 16:51

V náplni práce manažera je i propouštění lidí. Manažeři v sektoru obrany a především velitelé v armádě se obvykle příliš neangažují v propouštění. Tato manažerská zkušenost jim chybí. Navíc propouštění ve státní správě má svá specifika. Nápadně časté jsou organizační důvody propouštění. Pokud začínáte na manažerské pozici v civilu, budete si muset v zájmu výsledků firmy, zvyknout dělat i nepopulární kroky, jako je propouštění. Tzn. osvojit si Zákoník práce a jisté postupy.

V komerční sféře je daleko větší dynamika, tlak na výkon, na výsledky, atd. a lidé jsou hodnoceni i z hlediska práce v týmu a z hlediska přidané hodnoty a perspektivnosti pro firmu. Pokud někdo přes písemné upozornění neplní cíle, nebo nesplňuje očekávání, je kandidátem na propuštění. Ani vy se tak jako řídící pracovník v civilní firmě někdy nevyhnete propouštění podřízených.

Předpokládejme, že jste oprávněn a rozhodnut podřízeného propustit, máte od personalistů připraveny potřebné dokumenty, znáte stanovisko právníků a vzal jste v úvahu názor svých nejbližších spolupracovníků a PR.  Taková nesnadná povinnost se dá zvládnout snadněji, pokud se dělá systematicky a  pokud se pokoušíte vcítit a mít účast, ale zároveň se pevně držíte svého rozhodnutí propustit toho pracovníka. Během pohovoru by měl propouštěný dostat prostor, aby mohl ventilovat nesouhlas či nelibost. Takto pouhým pasivním posloucháním zjistíte užitečné informace o problémech ve vaší organizaci. Vysvětlete mu důvody svého rozhodnutí, např.:

-        Špatné pracovní výsledky, neplnění cílů

-        Ztráta důvěry ve schopnosti podřízeného

-        Nekompetence

-        Neschopnost plnit termíny

-        Neetické chování

-        Chronické absence

-        Přístup k plnění pracovních povinností

-        Neschopnost vyjít s nadřízenými, kolegy v týmu, či podřízenými

-        Alkohol

-        Atd.

Ale vše, včetně důvodů, musí být v souladu s paragrafy zákoníku práce a s textem výpovědi.

-        Nezapomeňte mu nabídnout náhradní pozici, v případech kdy vám to zákoník práce ukládá.

-        Zeptejte se jej jakou práci by chtěl dělat a jak mu můžete pomoci

-        Zeptejte se jej jestli a jaké si bere ponaučení z tohoto nezdaru.

-        Zeptejte se, jestli je zde něco, co byste měl podle něj vědět.

 

Nezapomeňte si nechat podepsat převzetí výpovědi. Pokud odmítne výpověď převzít, přizvěte svědky a učiňte společný zápis.

 

Zpět