Kuchařka pro řízení resortu obrany - aneb, kolik lidí v ČR ví, jak funguje resort obrany?

08.10.2012 18:48

Když jsem byl ještě v uniformě a ještě pár let poté , mě vždy lehce znervózňovalo, když nastupovala na Ministerstvo obrany nová garnitura politiků a jejich civilních spolupracovníků. Málokdo z nich hned rozuměl „cizímu“ vojenskému jazyku. I ti z nich, kteří měli nějaké předchozí manažerské zkušenosti, málokdy věděli, co vše budou muset zvládnout. Ministerstvo obrany není hračka, přesto však na nejvyšší posty a na pozice šéfů opakovaně nastupovali nepřipravení lidé a trvalo jim měsíce (a někdy roky), než se zorientovali. Mezitím často dělali chyby, nebo odkládali mnohdy důležitá rozhodnutí. Reformy armády připomínaly počtem epizod televizní seriály. Mělo to dopad na organizační kulturu armády. Docházelo k ekonomickým i morálním ztrátám. Je to teď s přípravou na posty na MO podstatně jinak? Doufám, že ano.

Oč by tehdy měli tito funkcionáři lehčí startovací pozici, kdyby byl k dispozici manuál, spolehlivě popisující jak funguje resort obrany. Kolik asi mohla republika ušetřit? Oč lépe mohla na svou obranu investovat?

Jak je to jinde?

Např. moje alma mater, U.S. Army War College, vydává každé 2 roky aktualizovanou publikaci „HOW THE ARMY RUNS – A Senior Leader Reference Handbook“. Tuto referenční publikaci připravuje její Department of Command, Leadership and Management nejen pro akademické prostředí ke studiu systémů a procesů v rámci rozvoje velitelů. Publikace rovněž dobře slouží jako reference těm, kteří přicházejí „zvenčí“, aby řídili popisované organizace, systémy a procesy. Seznamuje čtenáře s fungováním a vztahy mezi organizacemi, systémy a procesy v rámci resortu obrany, které jsou důležité pro řízení, rozvoj a zachování dobře vycvičených a připravených ozbrojených sil. Přínosem je i to, že obsahuje všechny potřebné informace a znalosti pro případ naplánování          a provedení potenciálních reforem.

Pro ilustraci uvádím jedno ze schémat, životní cyklus armády je v dokumentu dále vysvětlen: Army Life Cycle.pdf (111 kB) .

Fungování ozbrojených sil USA je popsané na více než 600 stranách. U nás to bude asi přijatelnější počet stran. Kolik lidí s ambicemi řídit MO a jeho organizační prvky opravdu ví, jak funguje resort obrany?

Má naše MO, nebo Univerzita obrany, která  připravuje velitele pro strategický stupeň řízení něco podobného, co je aktuální a nač se dá spolehnout? Aby se to dalo použít i pro přípravu kádrů v politických stranách, pro politiky v relevantních poslaneckých výborech a pro nové příchozí seniorní manažery na ministerstvu? Pokud takový dokument existuje, měla by to být povinná četba pro všechny, kteří se chystají řídit, nebo již řídí ministerstvo obrany a armádu, nebo mají nějakou roli v systému řízení        a kontroly obrany státu. Prospělo by to kvalitě řízení obrany, státní kase, pověsti armády a uvítali by to v důsledku lepšího řízení i lidé na základních funkcích v armádě.

Petr Lužný,  v 1994-1995 ZNGŠ 

Zpět