Mediální harašení zbraněmi

08.11.2012 15:42

Izraelský premiér: Zaútočím na Írán sám, bude-li to nutné

 

"Předseda izraelské vlády Binjamin Netanjahu (Binyamin Netanyahu) slíbil, že do konce jeho příštího premiérského funkčního období nebude mít Írán program výroby jaderných zbraní.

V rozhovoru na Kanálu 2 izraelské televize Netanjahu prohlásil, že pokud to bude nutné, povede izraelský útok na Írán nezávisle, dokonce i bez podpory USA.

„Když bývalý premiér David Ben-Gurion vyhlásil vznik Státu Izrael, bylo to se souhlasem Američanů? Když bývalý premiér Menachem Begin bombardoval irácký jaderný reaktor, bylo to se souhlasem Američanů?,“ otázal se Netanjahu.

„Pokud existuje někdo, kdo jako předseda vlády Izraele nemůže jednat v záležitostech, které jsou zásadní pro stát, pro jeho budoucnost a pro jeho bezpečnosti, a závisí na souhlasu jiných, pak si nezaslouží vést,“ prohlásil premiér.

„Když jsme neměli stát, když jsme neměli armádu a když nám někdo hrozil zničením a pak nás skutečně zničil, šli jsme a prosili jiné,“ řekl. „Dnes neprosíme, připravujeme se.“

Rozhovor s Netanjahuem následoval po nedělní investigativní reportáži, podle níž on a ministr obrany Ehud Barak nařídili v roce 2010 armádě a zpravodajské službě připravit se k vojenskému úderu na Írán.

Podle reportáže se však oba setkali s tvrdým odporem tehdejšího náčelníka generálního štábu Izraelských obranných sil generálporučíka Gabiho Aškenaziho (Gabi Ashkenazi) a tehdejšího ředitele Mosadu Meira Dagana. Reportáž zde : Reportáž- Izrael.doc (35,5 kB)

V reakci na Daganovo obvinění, že se Netanjahu a Barak pokusili „přivlastnit si“ válku, premiér odvětil, že „odpovědnost v konečném důsledku leží na předsedovi vlády.“

Na reportáž reagoval také Barak, který uvedl, že není pravdivé Aškenaziho a Daganovo tvrzení, že rozkaz, který obdrželi, by znamenal, že by měli jít do války. „Předpoklad, že pokud něco nedoporučí náčelník generálního štábu, pak se pro to nemůžete rozhodnout, nemá v ničem oporu. Náčelník štábu buduje operační kapacitu, měl by nám profesionálně říct, co si myslí, že by se mělo udělat a co ne, a může také doporučovat, ale v konečném důsledku to může být provedeno i proti jeho doporučení.“

Kanálu 2 poskytl rozhovor také Netanjahuův předchůdce ve funkci předsedy vlády Ehud Olmert, který Netanjahua zkritizoval za jeho hrozbu útokem na Írán i bez podpory Američanů.

„Co je to za řečí o tom, že o svém osudu rozhodneme sami a nebudeme brát ohled na nikoho jiného?,“ uvedl Olmert. „Vysvětlete mi někdo prosím přesně, s jakými letouny budeme útočit, pokud se rozhodneme útočit sami, proti názoru jiných? Budou to letouny, které si tu sami vyrobíme? S čími bombami budeme bombardovat? S bombami, které jsme vyrobili? A pokud zjistíme, že nám něco chybí, koho o to požádáme? Ty, do jejichž tváře dnes pliveme? Toho, u něhož jsme udělali vše pro to, aby nebyl prezidentem USA?“ prohlásil ex-premiér v narážce na to, že Netanjahu údajně dává přednost tomu, aby ve volbách v USA zvítězil Mitt Romney nad Barackem Obamou.

Binjamin Netanjahu na Olmertova slova reagoval. „Co nyní slyším je to, že bychom měli říct: ‘V této záležitosti, která ohrožuje naši budoucnost, dáváme klíče (k řešení) Američanům. Ti ať rozhodnou, jak eliminovat hrozbu, která ohrožuje naši samotnou existenci.’ To není můj přístup. Mým přístupem je, že pokud to mohou udělat jiní, pak výborně, ale pokud není jiná možnost a my jsme dotlačeni ke zdi, pak uděláme co je třeba, abychom se ochránili.“

Zdroj :eretz.cz

Zpět