MOTIVACE OZBROJENÝCH SIL VELKÉ BRITÁNIE

19.01.2012 18:06

MOTIVACE OZBROJENÝCH SIL VELKÉ BRITÁNIE

=  Plat, benefity  a kvalifikace

Součástí motivace v ozbrojených silách Velké Británie jsou : Plat; Penze; Pobídkové odměny a příplatky; Školné, granty a stipendia na vzdělání; Celoživotní vzdělávání; Volný čas; a Pomoc s návratem do civilního života.

Plat

Důstojníci a vojáci dostávají plat, který se zvyšuje s výkonem, povýšením a dobou služby. Armáda platí odměny za tvrdou práci, ale není to jediná odměna, kterou voják dostává. Vojáci mají lékařskou péči zdarma a je jim také přispíváno na jídlo a bydlení. Vojáci tak platí jen zlomek nájmu, který se obvykle platí v civilu. Důležité je, že plat je solidní už od nástupu vojáka na základní výcvik. Plat se pak zvyšuje, tak jak voják získává zkušenosti a je povyšován, tzn., že může dostat zvýšení platu až 3 krát za každý rok. A s příspěvky na jídlo, na cestovní náklady a ubytování se celkový příjem ještě zvedá.

Finanční balíček

Hlavní balík odměn se nazývá X Factor. To nemá co dělat s pěveckou show v televizi. Je to platová úprava, která má zajistit, že voják je férově ohodnocen. Srovnává vojenskou pracovní pozici k podobné civilní práci a přidává váhu výzvám a těžkostem, kterým musí voják čelit., např. čas od rodiny, práce pod tlakem. Zvažuje také zaměstnanecké výhody života v armádě, jako je job security a 38 dní placené dovolené každý rok. X Factor normálně znamená, že vojáci dostávají ve Velké Británii navíc 14% ve srovnání s podobným civilním zaměstnáním.

Navíc, když jsou ze základny déle než 7 dní, mohou dostat denní příspěvek až £28.24 a další příspěvek £18.16 , pokud pracují ve ztížených podmínkách. Pokud jsou nasazeni do operací, dostanou další denní příspěvek  £29.02.

Důstojník v aktivní službě

Důstojníkem se může voják stát i bez vysoké školy. Pokud nemá titul, dostane v době výcviku plat £15,824 ročně a když se stane důstojníkem v hodnosti podporučíka, jeho plat se zvýší na £24,615. Jako absolvent vysoké školy začíná výcvik s platem £24,615 a po jeho skončení dostane nejméně £29,587 . V každém případě, pokud slouží v armádě i po pěti letech, může vydělávat jako kapitán nejméně £37,916 ročně.

 

Voják v aktivní službě

Vojáci dostanou v první fázi výcviku přes £267 týdně a pak se to zvýší na nejméně £17,265 za rok, v závislosti na vykonávané armádní pozici. Některé pozice dostanou plat specialitů, což může dělat navíc nejméně  £19 za den. Plat se ročně zvyšuje tak, jak pokračuje vojenská kariéra. V průběhu 5 let může voják dosáhnout hodnosti seržanta a vydělávat až £32,756 ročně.

 

 

Teritoriální vojsko

Pokud lidé ve svém volnu slouží jako teritoriální voják, nebo důstojník, vydělají si alikvotní část stejného platu jako kolegové v aktivní službě. To je výborný způsob, jak si přivydělat k civilnímu platu. Takový plat pokrývá čas strávený výcvikem a cestováním k jednotce, jídlo po dobu služby a uniformu. Dostanou také nezdaněný bonus, pokud cvičí určitý počet dní každý rok. Čím více cvičí, tím víc dostanou.

 

Penze

Nikdo při vstupu do armády nemyslí na penzi, ale armádní penze je také dobrá motivace. Většina britských civilistů totiž musí platit do privátních penzijních fondů, nebo přispívat ze svého platu do penzijního plánu své firmy, aby si naspořili na důchod. Ale v armádě jsou vojáci oprávněni k měsíčním platbám penze v závislosti na výši poslední výplaty, bez toho aby si museli přispívat na penzi část svého platu. Armáda má dobrý penzijní plán a navíc voják může dostat také nezdaněnou paušální sumu při odchodu z armády. Penze je vypočtena na základě posledního platu a délky služby. Pokud má voják odslouženo 18 let v aktivní službě, je oprávněn k výplatě nezdanitelné paušální částky.

Již po dvou letech v aktivní službě mají vojáci nárok na armádní penzi, která bude placena když dosáhnou věku 65 let. A pokud slouží 12 let, mají také nárok na nezdaněný grant na přechod do důchodu. Kdokoli nad |40 let, kdo sloužil aspoň 18 let, má právo žádat o okamžitou penzi a nezdaněnou paušální sumu při opuštění armády a další paušální sumu, když dosáhne věku 65 let.

 

Pobídkové odměny a příplatky

Existují zvláštní příplatky jako např. za službu v zahraničí, na cestování domů a za službu v operačních misích.

Armáda si váží talentu a zkušenosti. Kvalifikovaní žadatelé mohou získat tzv.“golden hello“ a pro zkušené vojáky jsou určeny další bonusy.

Věrnostní bonus

Zkušení vojáci jsou životně důležitou částí armády. Proto je nabídnut bonus těm, kteří zůstanou v aktivní službě po prvním 4- letém závazku . Tento bonus je vyplácen mezi 4-8 rokem služby. Platí se mezi  £1,875 a £7,500. Vojáci to mohou dostat jako jednorázový paušál, nebo to rozdělit do dvou plateb. Všichni vojáci,kteří sloužili 8 let mají nárok na jednorázovou platbu  £7,500.

Zlaté přivítání („GOLDEN HELLO“)

Pro vojáky v aktivní službě, kteří nastupují do jistých funkcí, armáda nabízí na uvítání platbu tzv. 'golden hello' . To může být mezi  £1250 a £2500 a je to placené, když voják dokončí 1. fázi výcviku. Vojáci v některých funkcích dostanou po ukončení 2.fáze výcviku pro specialisty dalších £4500. „Golden hello“ pomáhá armádě rekrutovat vojáky špičkové kvality, kteří již z civilu mají potřebné dovednosti a kvalifikace, které jsou potřeba v armádě.

Odměna za opakovaný nástup do armády

Pokud bývalý aktivní, nebo teritoriální voják chce opět vstoupit do armády, může nastoupit do staré, nebo i nové funkce. A pokud se vrací jako  specialista, může dostat navíc zvláštní odměnu. Odměnu mohou dostat i ti bývalí aktivní vojáci, kteří nastoupí později jako teritoriální vojáci a splní minimální závazek ročního výcviku.

 

Pomoc se získáním vlastního bydlení

Existuje několik postupů zaměřených na pomoc vojákům při nákupu vlastního domu.There are several schemes aimed at helping soldiers buy their own home. Např. „The Long Service Advance of Pay (LSAP)“ je bezúročná armádní půjčka do výše £8500, která má pomoci zaplatit zálohu na nemovitost. Pokud voják slouží mezi 4-6 rokem služby , má také možnost půjčky až 50% hodnoty nemovitosti (do výše £75,000). Program těchto půjček je ve fázi pilotního projektu.

Školné, granty a stipendia na vzdělání

Studentský život je nákladný a není snadné to finančně zvládnout, ale armáda může pomoci s náklady na pokračování vzdělání. Existují stipendia a granty na pomoc k získání kvalifikace před vstupem do armády a v průběhu služby. A také když vojáci opouští armádu, mohou pokračovat v denním studiu s pomocí finanční podpory poskytnuté programem „Enhanced Learning Credits (ELC) „

Stipendium na další vzdělání - „FURTHER EDUCATION BURSARY“

Pokud chce člověk jít na odbornou či vysokou školu před nástupem do armády, pomůže mu stipendium „Further Education Bursary“. Je to roční hotovostní platba pomáhající uhradit náklady studia. Dává to vlastně šanci vydělávat během studia a dává to příležitost zjistit víc o životě v armádě ještě před 1. fází výcviku.

Armáda nabízí tyto programy lidem, kteří chtějí získat kvalifikaci před nástupem do armády. Cílem programu je poskytnout podporu dokud je člověk na odborné či vysoké škole a zajišťuje mu místo kam nastoupí po dokončení školy.

Stipendium má hodnotu £1000 na každý rok studia (po 4 roky) a voják pak dostane bonus £1000 , když dokončí 1. fázi výcviku. Žadatelé musí být ve věku mezi 16 a 32 roky.

V armádě jsou kariérní poradci, kteří studentům v průběhu studia kromě rad mohou organizovat stáže v armádě.

Stipendium „Sixth Form Scholarship“

Pokud je člověku nad 15 a chce se stát důstojníkem z povolání, může požádat buď o stipendium Sixth Form Scholarship, nebo o místo ve Welbecku, to je Army's Sixth Form College. Tato stipendia dávají finanční podporu studentům s dobrými výsledky a s potenciálem stát se důstojníkem a zajišťují jim místo na Royal Military Academy v Sandhurstu po ukončení školy.

Studium na vysoké škole

Pokud je člověk na univerzitě, nebo ji plánuje, existuje celá škála armádní podpory pro potenciální vojáky a důstojníky z povolání. Od finanční podpory v hodnotě do £8000 během studia až po  vojenské výcvikové možnosti a společenské akce s univerzitním „Officer Training Corps“. Armáda tak může usnadnit vysokoškolákovi život.

Armádní vysokoškolské stipendium

Armádní vysokoškolské stipendium má hodnotu mezi  £6000 and £8000, v závislosti na délce studia. Žadatel o stipendium musí projít výběrovým řízením na důstojníka armády a pokud uspěje, dostane prozatímní místo v Royal Military Academy v Sandhurstu. Očekává se služba po dobu nejméně 3 let.

 

Výcvikové sbory UOTC

Ve Velké Británii je 19 univerzitních „Officer Training Corps (UOTCs)“. Představují studentům armádu a cestou cvičení, dobrodružného výcviku a komunitních projektů rozvíjejí dovednosti jako leadership a týmová práce. Dny výcviku jsou studentům placené. Není tam povinnost vstoupit po ukončení studia do armády.

Celoživotní vzdělávání

Armáda ví jak je kvalifikace důležitá. Proto dává důstojníkům a vojákům šanci pokračovat ve svém vzdělávání po celou dobu kariéry.Nezáleží kolik a jakého vzdělání voják měl před vstupem do armády – armádou placené vzdělání od kurzů až po postgraduální kvalifikaci je všem dostupné.

Vzdělávací program

Vojáci mají díky armádnímu vzdělávacímu programu šanci získat celostátně uznávané odbornosti a kvalifikaci. Voják od armády dostane tzv. „Osobní záznam rozvoje“, který mu umožní dokumentovat zaměstnavateli dovednosti, zkušenosti a kvalifikaci, kterou získal v armádě.

Program pro učně – kvalifikované síly pro armádu

Učení dává šanci vybrat si a získat kvalifikace. Armáda má největší program pro učně v zemi.  Každý rok dokončí nějaký učební obor, jako součást svého výcviku, asi  5500 vojáků. Ti všichni pak mají uznanou kvalifikaci a praxi, v době když opuští armádu.

Řemesla

Všichni vojáci mají šanci naučit se nějaké řemeslo. Od pěšáků až po opraváře techniky, mohou se naučit dovednosti, které pak potřebují pro svou práci.  Výcvik je zdarma v dobře vybavených zařízeních a vojáci jsou učeni vojáky i odborníky z civilu. Na konci výcviku mohou dostat certifikát uznávaný v civilu, který dokládá jejich kvalifikaci.

Kvalifikace po VŠ

V armádě existuje možnost pružného studia. Vojáci mohou získat vysokoškolský titul až po úroveň Mgr. a profesionální kvalifikaci v oblastech jako medicína, jazyky, management, účetnictví, strojírenství a lidské zdroje. Většina těchto oborů je schválena odbornými orgány a je uznávána na civilním trhu práce, pokud se voják rozhodne opustit armádu.

 

Finance na studium

Pro pokročilá studia může voják dostat peníze na financování studia až do výše 80% nákladů. Financování armáda poskytuje cestou programu „the Army's Enhanced Learning Credits“. Armáda platí až £1000 ročně po dobu 3 let, pokud voják má odslouženy 4 a více let. Pokud má odslouženo víc jak 8 let, dostane  £2000 ročně. O toto financování je možné žádat do 10 let po opuštění armády. Pro kratší formy studia může voják dostat £175 ročně z programu „the Army's Standard Learning Credits“.

Volný čas

Život vojáka je mnohem náročnější než většina jiných profesí. Proto armáda dává víc dní placené dovolené než většina zaměstnavatelů. Voják v aktivní službě má nárok na 38 dní placené dovolené každý rok. Pokud jde ale voják do operací, dostane dalších 14 dní placené dovolené navíc uprostřed mise a další dovolenou po skončení mise. Armáda nabízí také dobrou mateřskou  a otcovskou dovolenou.

Armáda pomáhá vojákům užít si svého volna. Nabízí cestování, dobrodružství a sport. Ten je velkou součástí armádního života a vojákům se nabízí široká škála individuálních a týmových sportů. Mohou si také vyzkoušet dobrodružné sporty jako horolezectví, potápění, plachtění, kayaking a trekking ve výcvikových základnách v Keni, Belize, na Kypru a v Kanadě

Pomoc s návratem do civilního života.

Když voják opouští aktivní službu, může leckdy zažít malý šok z civilního trhu práce.Najít si práci a současně někdy i nové bydlení je někdy dost těžké. K tomu armáda nabízí pomoc ve formě tzv. „ Army’s Resettlement Package“, který vojákům pomůže zvládnout návrat do civilního života.

Voják získal v armádě cenné dovednosti a životní zkušenosti. Většina civilních zaměstnavatelů ve Velké Británii to respektuje, ale armáda i tak poskytuje vojákovi pomoc na trhu práce.

„Balíček pomoci s návratem do civilního života (The Resettlement Package)“  zavisí na délce služby vojáka. Obsahuje finanční platbu jako pomoc s úhradou nákladů na zařízení si nového života a také výcvikové kursy k získání správného pracovního místa. Voják dostává volno na účast na pracovních pohovorech a pokud sloužil víc jak 6 let je oprávněn dostat na konci své služby nejméně 4 týdny, až po 7 týdnů placeného času na adaptaci („ Resettlement Time“), pokud sloužil 16 a více roků.

A pokud se chce odcházející voják vrátit na denní studium , může využít program „ Enhanced Learning Credits“ , který mu zaplatí až 80% školních poplatků.

 

 

Zpět