Naučte se vyjednávat o platu a benefitech.

28.11.2011 16:17

Hledání práce je proces. Začíná zjišťováním příležitostí a končí vyjednáváním o platu a benefitech a podpisem smlouvy. Většina lidí se potýká s hledáním pracovní příležitosti až po absolvování personálního pohovoru a pak tomu nechá volný průběh. Mnoho lidí, poté co obdrží konkrétní nabídku, nevyjednává SVÉ platové podmínky a zaměstnanecké benefity.

Když se lidé snaží o vyjednávání platu už v procesu náboru, často dopadnou lépe, než ti, kteří pasivně přijmou cokoli je nabídnuto. Je to tím, že mnozí lidé se buď bojí žádat o nejlepší podmínky, nebo vůbec nevědí, že mohou vyjednávat.

Není vhodné ptát se na plat už na začátku pohovoru. Na druhé straně, v průběhu pohovoru se vyskytne řada příležitostí, kdy je vhodné se tohoto tématu dotknout. Např. zeptat se na platovou politiku firmy, nebo vhodně zmínit rozsah svého očekávaného platu = svou cenu na trhu práce s ohledem na platové statistiky, apod. Je o to šikovnosti uchazeče a troše odvahy a sebedůvěry.  

Přistupte k otázce platu realisticky. Udělejte si předem malý průzkum, jak jsou placeny podobné zaměstnanecké pozice na trhu práce, zjistěte si jejich platový rozsah. Pokud to jde, totéž si zjistěte o firmě, u které se ucházíte o práci. Tuto platovou orientaci můžete získat od svých civilních známých z oboru, nebo od svých kontaktů (civilní kolegové z oboru),  v sociálních sítích (např. LinkedIn).



Ujasněte si své platové požadavky v závislosti na Vašich finančních závazcích a potřebách. Musíte znát své absolutní platové minimum, které jste schopen přijmout, aniž byste riskoval. Tento přístup Vám dovolí vznést konkrétní platový požadavek, ale také Vám umožní chovat se při vyjednávání platu pružně.

Zpět