Někteří desátníci už nebudou brát více než majoři

28.10.2012 09:49

Asi každý z nás už slyšel, že ve státní správě někteří náměstci a "odborníci" berou víc než ministři či ředitelé. Proč se tedy divit, že podobný "systém" funguje i v armádě? Ale zdá se, že armáda je zatím jediná, kdo se s tím chystá něco dělat. Povede se to?

 

HN - Armáda chystá revoluci v platech. Ministerstvo obrany má hotový návrh zákona, kterým chce upravit armádní platy. V současnosti je totiž možné, že rozdíl mezi platy dvou armádních poručíků může být kvůli osobnímu příplatku až třicet tisíc korun. Různé příplatky má novela změnit.

Tuzemská armáda měla až dosud jeden unikát. Šlo v ní nalézt desátníky, kteří berou víc peněz než majoři. Ministerstvo obrany však nyní tvrdí, že našlo recept, jak podobné zmatky odstranit.

Tento týden dokončilo podle zjištění HN návrh zákona, který má dát odměňování vojáků jasný řád. "Do systémů armádních platů se od roku 1989 nezasahovalo. Výsledkem je současná situace, která je již neudržitelná," říká náměstek ministra obrany Michael Hrbata.

Materiál dostanou v nejbližších týdnech k dispozici ostatní ministerstva, aby k němu napsala své připomínky. Pokud posléze projde vládou i parlamentem, vstoupí v platnost v roce 2014.

 

Jedna hodnost, dva platy

Návrhy resortu obrany se snaží řešit extrémy, kdy například dva různí poručíci mohou pobírat platy, ve kterých je rozdíl více než třicet tisíc korun. V současnosti totiž příjem vojáka netvoří jenom pevně daný tarif, ale také různé příplatky, které jej mohou v konečném součtu až několikanásobně navyšovat.

Významnou položkou je například osobní příplatek, který může dosáhnout stejné výše jako samotný tarif. O něm přitom rozhoduje přímo velitel. "Dnes se bohužel někdy setkáváme s tím, že příjem vojáka závisí na tom, zda je, nebo není něčí oblíbenec," říká Hrbata.

Ministerstvo chce proto nyní platové tarify zvýšit a zároveň zredukovat ostatní příplatky. "Tarif by měl u vojáků v budoucnu tvořit drtivou většinu platu," uvádějí ministerské materiály.

Zrušit by se měl například příspěvek na bydlení, který dosahoval výše deset tisíc korun. Místo něj má nastoupit takzvaný služební příspěvek, jenž ale bude ve výši pouze tří tisíc. "Naším cílem je, aby voják přesně věděl, jak bude vypadat v příštích letech jeho plat, a mohl si podle toho naplánovat kariéru," dodává Hrbata.

Velké příplatky by měly dostávat jenom vybrané specializované profese, jako jsou třeba chirurgové nebo IT odborníci. Ti by si ke své hodnosti mohli měsíčně polepšit až o dvacet tisíc.

zpravy.ihned.cz/cesko/c1-58108760-armada-chysta-revoluci-v-platech-nekteri-desatnici-uz-nebudou-brat-vice-nez-majori?utm_source=mediafed&utm_medium=rss&utm_campaign=mediafed

Zpět