O vzniku, současnosti a budoucnosti aktivních záloh.

14.08.2011 21:03

V článku je, s využitím zdrojů MO, stručně popsána situace aktivních záloh a současné všeobecné podmínky pro přijetí do aktivních záloh a způsob odměňování příslušníků aktivních záloh. Dále jsou zde částečně popsány představy další rozvoje aktivních záloh, tak jak to bylo prezentováno v Bílé knize.

 Pojem „Aktivní záloha dobrovolná“ vznikl v České republice k 1. květnu 2002 a nynější  podobu aktivních záloh definuje  zákon č. 585/2004 Sb. Počet vojáků v aktivní záloze se pohybuje každoročně v průměru cca 1100 osob, což je téměř 50% pod plánovaným stavem.

Zrušením základní a náhradní služby by v ozbrojených silách a ve společnosti zůstala jen uzavřená skupina profesionálních vojáků a ztratil by se významný prvek provázanosti ozbrojených sil se společností. Proto byla v rámci ozbrojených sil České republiky  vytvořena dobrovolná složka – aktivní záloha. V aktivní záloze jsou zařazeni vojáci na základě jejich dobrovolného převzetí výkonu branné povinnosti.

Členové aktivních záloh pracují ve své civilní profesi a na své civilní kariéře a schopnost ozbrojených sil České republiky splnit stanovené úkoly posilují až v případě potřeby.

Aktivní záloha představuje ekonomicky rozumný způsob, jakým si ozbrojené síly České republiky mohou v době míru zajistit rezervy pro své kvalitní doplnění za stavu ohrožení státu nebo válečného stavu i pro plnění úkolů v době míru, souvisejících zejména se záchrannými pracemi a jinými život nebo značné majetkové hodnoty ohrožujícími krizovými situacemi.

Podmínkou zařazení do aktivní zálohy je zdravotní způsobilost a trestní bezúhonnost státního občana České republiky, potřeba ozbrojených sil a uzavření dohody o zařazení do aktivní zálohy. Dohodu o zařazení do aktivní zálohy s vojákem uzavírá krajské vojenské velitelství na dobu 3 let.

Voják v aktivní záloze bez vykonané základní nebo náhradní služby vykoná v prvním roce trvání dohody vojenské cvičení v délce do 8 týdnů v kalendářním roce. V dalších letech trvání dohody vykoná vojenské cvičení v délce do 3 týdnů v kalendářním roce. Voják v aktivní záloze s vykonanou základní nebo náhradní službou absolvuje vojenské cvičení v délce do 3 týdnů v každém kalendářním roce trvání dohody.

Termíny vojenských cvičení jsou plánovány a voják v aktivní záloze je s těmito termíny seznamován na začátku kalendářního roku. Celková délka vojenských cvičení v kalendářním roce není absolvována v jednom časovém úseku, ale je obvykle rozdělena do několika částí.

Voják v aktivní záloze může být také neplánovaně povolán na výjimečné vojenské cvičení, pokud takové nařízení vydá vláda České republiky.

Při plnění podmínek dohody o zařazení do aktivní zálohy má voják nárok na odměnu ve výši 500,- Kč měsíčně. Odměna se vyplácí jedenkrát za rok do konce měsíce ledna následujícího po roce, za který odměna náleží v celé výši, tj. 6 000,- Kč nebo v poměrné výši odpovídající délce uzavřené dohody v daném kalendářním roce.

Dále má voják v aktivní záloze při povolání na vojenské cvičení nárok na poměrnou část dvojnásobného základního měsíčního služného podle dosažené vojenské hodnosti.

Jaký bude další vývoj?

Otázkami dalšího vývoje zálohy ozbrojených sil České republiky se zabývá Bílá kniha o obraně České republiky. Tento dokument deklaruje, že systém vytváření, přípravy a použití zálohy bude neustále přizpůsobován úkolům ozbrojených sil České republiky. Cílem je, aby Česká republika měla k dispozici adekvátní počet připravených vojáků v záloze, kteří budou moci v případě potřeby ozbrojené síly doplnit vybrané vojenské útvary AČR         a ostatní složky ozbrojených sil.

Díky stálé vycvičené záloze se bude zvyšovat obranyschopnost České republiky pro případ ohrožení. Příslušníci aktivní zálohy budou součástí ozbrojených sil České republiky se zvláštním právním statutem. Aktivní zálohu budou tvořit občané ČR, kteří dobrovolně převezmou brannou povinnost a dále předurčení vojáci z povolání po ukončení služebního poměru. Povinnost přijmout na určitou dobu konkrétní systemizované místo u vojenského útvaru v rámci aktivní zálohy budou vojáci z povolání akceptovat v rámci svého služebního závazku. Vojákem v aktivní záloze se stanou po ukončení služebního poměru na základě Dohody o zařazení do aktivní zálohy. Ta bude určovat místo výkonu služby dle odbornosti, dosažené hodnosti, apod. Vojáci v aktivní záloze budou povoláváni na pravidelná vojenská cvičení, nebo do mimořádné služby při operačním nasazení vojenských útvarů, pro něž budou předurčeni.

Služba v aktivní záloze bude odpovídajícím způsobem finančně kompenzována. Zajištění funkčnosti konceptu aktivní zálohy se neobejde bez motivování nejenom jejich příslušníků, ale i jejich zaměstnavatelů.

Závěr:

Za stavu neustálého snižování počtů, rozpočtu armády a současnému stavu povinných záloh by se aktivním zálohám měla věnovat zřejmě větší pozornost a péče. Odpověděla vám Bílá kniha (BK), jak to bude s aktivními zálohami  v blízké budoucnosti? Posunem vpřed je určitě záměr, smluvně využít vycvičených vojáků z povolání po ukončení služebního poměru na konkrétních místech u vojenských útvarů.  Jinak je to poměrně vágní pasáž. Informace BK, že „systém vytváření, přípravy a použití zálohy bude neustále přizpůsobován úkolům ozbrojených sil České republiky“ má pro čtenáře jistě cenu zlata.

BK deklaruje, že cílem je, aby Česká republika měla k dispozici adekvátní počet připravených vojáků v záloze, kteří budou moci v případě potřeby ozbrojené síly doplnit vybrané vojenské útvary AČR a ostatní složky ozbrojených sil. Co je aktuálně "adekvátní počet"? Zůstanou, nebo se zvýší současné plánované počty aktivních záloh? V BK se také píše, že díky stálé vycvičené záloze se zvyšuje obranyschopnost ČR pro případ ohrožení. Kolik aktivních záloh je potřeba, aby se dalo hovořit o „zvýšení obranyschopnosti“ ČR? Proč jsou v současnosti aktivní zálohy početně naplněny jen lehce nad 50% plánovaných míst?

Bílá kniha konstatuje, že zajištění funkčnosti konceptu aktivní zálohy se neobejde bez motivování nejenom jejich příslušníků, ale i jejich zaměstnavatelů. Tím tato úvaha ale končí. Doufejme, že MO ví jak a v jakých časovém horizontu se tento problém bude řešit a že to našim aktivním zálohám a zaměstnavatelům v dohledné době sdělí.

V každém případě bychom měli lidem v aktivních zálohách vytvořit důstojné podmínky. Každý, kdo je ochoten pracovat pro stát nad rámec svých běžných povinností, a pro obranu země zvlášť, si to určitě zaslouží.

" Záložák je dvakrát občanem" , Winston Churchill

Zpět