Obrana chce prodat Centrum biologické ochrany

20.11.2012 17:11

Dostane za to aspoň tolik, kolik to stálo?

 

"Centrum biologické ochrany v Těchoníně vzniklo jako odpověď na útoky po roce 2001. Místo výzkumného zařízení ale vznikla nemocnice, kam svážejí vojáky do karantény poté, co se vrátí z Afghánistánu. A obrana se nyní chce objektu, jehož stavba vyšla na 1,75 miliardy, zbavit.

Ministerstvo obrany se chce zbavit supermoderního Centra biologické ochrany, které stojí v Těchoníně v Pardubickém kraji. Jeho správa totiž stojí 120 milionů korun ročně.

Co s budovou, ze které místo výzkumného zařízení vznikla nemocnice pro vojáky, nyní řeší tým vicepremiérky Karolíny Peake. "Dali jsme to na program skupiny vedené Karolínou Peake," řekl LN generální sekretář ministerstva obrany Jan Vylita s tím, že bez pomoci dalších institucí provoz budovy už neufinancují.

A šetří se již nyní. Ventilace a filtrace objektu od okolního prostředí probíhá v menší míře, pravidelné revize budou méně časté než doposud.

"Je to širší problém, takových věcí, kdy jednotlivé resorty samy financují instituce, které využívají i jiní, je víc. U Těchonína by bylo řešením rozdělit provoz mezi vnitro, zdravotnictví a obranu," navrhuje náměstek vicepremiérky Petr Mlsna.

Podle LN ale tento model fungovat nebude. Obraně totiž žádné ze zmíněných ministerstev pomoct nehodlá. "Jednání proběhla, ale nemáme k dispozici potřebné finance," tvrdí mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Vnitro se o dané věci vůbec nechce bavit.

Velmi pravděpodobná je proto varianta, že centrum se dostane do armádního výprodeje. V něm už se ocitl například hotel Hůrka na Lipně nebo rekreační zařízení Karlov na Šumavě.

Obrana v poslední vlně prodejů nabízí 33 nemovitostí za celkem 149 milionů korun. Letos už z prodeje utržila 857 milionů."

Zdroj: ihned.cz

Zpět