Obrana rozprodává nepotřebné nemovitosti, přijde si tak na 244 milionů

21.08.2012 16:34

Praha - Ministerstvo obrany vypsalo další výběrové řízení pro zájemce o odkup nepotřebných nemovitostí. Celkem nabízí 25 nepoužívaných objektů či pozemků, jejichž prodejem chce získat nejméně 244 milionů korun, sdělil mluvčí úřadu Vladimír Lukovský.

Koupit lze opuštěná kasárna, střelnici, vilu, byt i letiště. Ministerstvo prodejem majetku přilepšuje napjatému rozpočtu.

„Jedná se opět o nemovitosti, které nenašly kupce v minulých výběrových řízeních, ale také objekty a pozemky zařazené do nabídky zcela nově," uvedl ředitel odboru pro nakládání s nepotřebným majetkem Josef Lachman.

Kasárna v Olomouci jsou k mání za 145 milionů korun. Areál střelnice Šindlovy dvory v Litvínovicích u Českých Budějovic mohou zájemci získat za 8,9 milionu korun. Bechyňský areál Dálná nabízí obrana za 804.000 a Bližná za zhruba 1,2 milionu korun.

Bunkry v Lednici

Ubytovnu v Týně nad Vltavou nabízí příslušný odbor za 11,7 milionu, v Brně lze ubytovací objekt Řečkovice koupit za necelých 51 milionů korun. Obrana dále nabízí několik bunkrů z komplexu v okolí jihomoravské Lednice. Cena takzvaných řopíků se pohybuje od 9000 do 35.000 korun.

Odprodej nepotřebného nemovitého i movitého majetku je delší dobu jednou z priorit ministerstva obrany. Po přechodu na plně profesionální ozbrojené síly armáda již množství objektů dále nepotřebuje. Vyřazený majetek úřad nejprve nabízí ostatním organizačním složkám státu k bezúplatnému převodu. Pokud o něj žádná z nich neprojeví zájem, může obrana nemovitosti prodat.

Napjatý rozpočet

Prodej majetku je pro úřad šancí, jak přilepšit napjatému rozpočtu. Obrana by měla v příštím roce hospodařit s výdaji ve výši téměř 42 miliard korun. Podle představitelů ministerstva je přitom armáda ve své současné velikosti a úkolech dimenzována pro rozpočet zhruba 55 miliard ročně.

Další nepotřebné reality nabídne úřad k prodeji v říjnu. Do inzerátu budou zařazeny nemovitosti, které nebyly odprodány ve výběrovém řízení z 26. června. Nabídka bude doplněna o majetek nově připravený k prodeji, dodal Lukovský.

Zdroj: DENÍK, 21.8.2012

Zpět