Od listopadu outplacement MO pro účastníky zahraničních misí

15.08.2011 17:33

Když dobrá organizace propouští zaměstnance, sluší se, aby o něj projevila starostlivost a vedle finanční kompenzace mu pomohla s hledáním nového pracovního místa. Programům takové pomoci se říká outplacement. Outplacement nemá zavedený adekvátní český ekvivalent. Jedná se o proces hledání pracovního místa mimo organizaci stávajícího zaměstnavatele. Cílem je nalézt jiné pracovní místo, které odpovídá přáním a kvalifikaci zaměstnance a možnostem pracovního trhu.

Obvykle se taková pomoc realizuje pro kmenové pracovníky organizace, kteří v ní pracují dlouho a jsou loajální. Proto se organizace snaží zachovat se korektně. Nejčastěji se jedná o zaměstnance, u nichž se předpokládají zvýšená rizika při hledání nové práce. Mezi rizikové faktory patří úzká profesní specializace a rigidnost - více než 10 let práce na poslední pozici, vysoký věk, apod.

Je dobře, že po řadě firem jako je ČSA, Telefónica O2 CR, Siemens s.r.o., Nestlé Česko s.r.o.,Telia se k této praxi více přiblíží i resort Ministerstva obrany. Specifickou cílovou skupinou jsou zde váleční veteráni - účastníci zahraničních misí, tedy vojáci, kteří byli propuštěni nebo jsou propouštěni ze služebního poměru a minimálně jeden měsíc byli nasazeni v místě ozbrojeného konfliktu nebo v zahraniční misi.

Ministerstvo obrany tak může dát odcházejícím účastníkům misí i zůstávajícím zaměstnancům najevo, že zaměstnavateli nejsou lhostejní. Outplacement je však výhodný i pro samotnou organizaci. Pro organizaci má outplacement také jistý  „PR potenciál“ : může tlumit napětí v organizaci i nepříznivé zprávy v médiích. Nezanedbatelný je také přínos takových programů pro budování značky organizace na trhu práce.

Více viz článek „Pomoc při začleňování válečných veteránů do civilního života s důrazem na uplatnění na trhu práce“ v rubrice „Váleční veteráni“.

 

 

Zpět