Pět tipů pro vaši novou práci v civilu

07.06.2012 09:49

Odcházíte z armády? Pro některé z vás to může být úplně první pracovní zkušenost v civilním a privátním prostředí. Zpočátku se můžete cítit ztracení, zahlcení spoustou nových informací a trochu v nevýhodě proti ostatním kolegům v nové práci. Možná o sobě začnete pochybovat a  určitě budete potřebovat radu.

Až se budete připravovat na práci v novém (civilním ) prostředí zkuste tyto rady:

1. Nepředstírejte, že něco moc umíte, pokud to není pravda. Pokud něco nevíte, nebojte se zeptat. Myslíte si, že musíte znát všechny odpovědi, abyste prokázali v novém zaměstnání svou hodnotu? Nebojte se připustit, že nemáte dost zkušenosti a že jste něco nepochopili. Někteří lidé se snaží kompenzovat nedostatek sebedůvěry přehnanou sebedůvěrou. Tím ale nikoho neobalamutíte. Nikdo nečeká, že budete v novém zaměstnání hned všechno vědět. Mnohem lépe uděláte, když se v zájmu svého rychlého učení a svého růstu budete ptát svých zkušenějších a dovednějších kolegů v nové práci.

2. Nikdy neobědvejte sami. Pro vojáka v novém prostředí je každý člověk se kterým pracuje ve firmě důležitý. Je jedno jestli je to recepční, nebo ředitel. Potřebujete přátele a rádce (mentora) pro svou novou kariéru. Hodně úspěšných lidí dosahuje v práci úspěchu právě tím, že komunikují, pořád se ptají a hledají radu od všech okolo. Vaše nové pracoviště je plné chytrých a zkušených lidí. Seznamte se, mějte k nim respekt a nestyďte se od nich učit.

3. Nastavte si hranice, abyste předešli „vyhoření“. Ve většině zaměstnání není práce nikdy úplně hotová. V armádě jste měli vždy nařízení do kdy musíte splnit úkol, kdy musíte sportovat (služební tělocvik), relaxovat (služební rehabilitace) a odpočívat. Tak jste měli vždy pauzy na regeneraci. Teď to bude jiné! Budete se snažit ukázat se novému šéfovi, budete přetahovat čas i sami sebe. V civilu jsou všichni šéfové rádi, když v případě potřeby podřízení pracují přesčas. Ale vy si nastavte co nejdřív své hranice, abyste si udrželi rovnováhu mezi prací na jedné straně a mezi životem s rodinou, přáteli, zájmy a koníčky na druhé. Jen tak se vyhnete přetížení, „vyhoření“ a zdravotním problémům. Vyhoření navíc způsobuje menší výkonnost v práci a ohrožuje vaši novou kariéru.

4. Vyjděte vstříc svým kolegům a zákazníkům. Veřejnost má o vojácích své předsudky. S těmi někdy budete bojovat. Pokud si chcete získat respekt nových spolupracovníků a vyvrátit předsudky vůči vojákům, chovejte se přátelsky, vstřícně a s trochou pokory. Ukažte smysl pro humor. Aktivně hledejte způsob jak pomoci kolegům, eventuálně zákazníkům. Tento přístup vám lépe získá sympatie a podporu okolí.

5. Pracujte s nasazením a všude choďte včas. To jsou základy a ty by pro vás vojáka neměly být problém. Také to vám získá respekt nadřízeného a pomůže v nové civilní kariéře.

Zpět