Píšeme "civilní" životopis

18.11.2011 15:32

Proč náboráři, nebo personální agentury přehlížejí dobře kvalifikované vojenské žadatele? Za prvé, nejsou vždy schopni pochopit soubor dovedností prezentovaných ve vojenském životopise. Možná je to tím, že použitý vojenský jazyk je tak odlišný od jimi používané terminologie. Náborový pracovník musí často dešifrovat mnoho specifických vojenských pojmů, zkratek a žargonu. Buď to vzdá a dál se kandidátem nezabývá, nebo mnohdy přehlédne kvalifikace, které hledá. Za druhé, náboroví pracovníci jsou zmateni formátem vojenského životopisu. Vojenské CV je často dlouhé, nenabízí konsolidovaný profesní profil a zkušenosti ve vztahu k otevřeným pracovním pozicím.

 Zhodnocení silných stránek. Prvním krokem vojenského žadatele o práci v civilu je pochopit k čemu má talent a schopnosti a jak se tyto atributy dají využít v civilním zaměstnání a v jakých oborech. Výzvou je dát svá bývalá vojenská pracovní zařazení do vztahu s pozicemi v privátním sektoru, např. ve finanční oblasti, řízení provozu, nákupu, řízení lidských zdrojů, řízení IT, atd.

  Napsání „civilního“ životopisu. Pisatel by měl zapomenout na tradiční vojenský formát a styl, neměl by uvádět chronologicky zastávané funkce a zdůrazňovat hodnosti a tituly. Ve většině případů je nejlepší podat vojenskou zkušenost jako modifikovaný funkční životopis. Důraz by měl být položen na profesionální dovednosti, které jako uchazeč přinesete svému zaměstnavateli. Tzn. přeložit vojenské schopnosti a zkušenosti do „civilního jazyka“, do klíčových slov a termínů používaných ve vybraném civilním oboru a profesi, který chcete dělat.

Takový životopis již v první kapitole jasně a srozumitelně sumarizuje uchazečovy dovednosti a zkušenosti a z toho vyplývající pozice, pro jaké se hodí a ve kterých chce pracovat. Zároveň musíte demonstrovat dosažené výsledky v daném oboru. Takže  pak následuje jen několik nejvýznamnějších zastávaných funkcí s popisem zkušeností a úspěchů v partikulárních oblastech  jako management, řízení provozu, lidské zdroje, apod.

 

Kreativní motivační dopis. Motivační dopis se může v jedné větě zmínit o důvodu skončení vojenské služby. Neměl by obsahovat totéž co přiložený životopis. Měl by zodpovědět otázky, které si položí každý náborář: „ Proč bych měl tomuto člověku  zavolat? Jak může být tento člověk prospěšný naší firmě?“ Motivační dopis dává vojákovi příležitost ukázat svou nevojenskou stránku, rozptýlit čtenářovy předsudky o vojenských uchazečích o místo a označit se za oboru znalého kandidáta, který je pozitivní, příjemný a připravený na nové výzvy.

 

V prospěch odcházejících a také již bývalých vojáků a občanských zaměstnanců byla dohodnuta spolupráce s personální agenturou Jobstart s.r.o. Její nabídka je v rubrice „Benefity – Personální poradenství pro práci v civilu“. Nevyhledává jen vhodné uchazeče na volná pracovní místa svých klientů, ale nabízí také profesionální personální poradenství, které se týká především Vaší osobnosti, komunikace a umění prosadit se na trhu práce. Její další výhodou je, že vojákovi, nebo civilnímu zaměstnanci MO umí pomoci se znalostí věci sestavit „civilní“ životopis ("překlad" vojenských funkcí a dovedností do podoby srozumitelné civilnímu personalistovi) a poradit, jak uspět při hledání zaměstnání v civilním prostředí. Zde je její obecný návod jak napsat životopis:

Jak napsat životopis

Pokud se rozhodnete změnit zaměstnání, je zpravidla nutné vytvořit své curriculum vitae čili sepsat svůj životopis neboli resumé.

Jak jej napsat?

Pro účely personální agentury (obecně), je lepší poskytnout více informací - Váš profil může vyhovovat několika klientům, rozšíříte si tak možnost výběru.

Reagujete-li přímo na pozici, kterou vypsal zaměstnavatel, je nutné si ujasnit, které informace jsou nezbytné, které lze zkrátit a které případně vypustit.

Doba na čtení jednoho CV se pohybuje mezi 15 vteřinami až 3 minutami. Ale v průměru personalista proběhne životopis za 30 vteřin, maximálně za minutu, úsilí kandidáta zaujmout a ohromit brilantním slohem se tak mnohdy obrací proti němu. Uvědomte si, že list papíru často rozhoduje o Vaší budoucnosti a s takovou důležitostí k němu přistupujte. Je to totiž Vaše jediná vizitka až do okamžiku, kdy vejdete v osobní jednání.

První záludností může být tento požadavek : Pošlete své CV spolu s motivačním dopisem.

Co je to motivační dopis?

Z motivačního dopisu personalista očekává stručné odpovědi na otázky: kdo na jakou pozici reaguje, kde se o ní dozvěděl, proč na ní reaguje, případně další důležité informace, pro které není ve strukturovaném CV místo a které mohou personalistu ovlivnit k pozornějšímu čtení a vzbudit u čitatele patřičný zájem.

Pozor! Čím delší bude motivační dopis, tím je větší šance, že jej nikdo nebude číst!

Postřehli jste již zmíněné slovo „strukturovaném“? Víte, co ve skutečnosti znamená?

Čte-li personalista životopis, očekává, že budou důležité informace na první pohled zřetelně vidět, a že nebude muset v textu CV usilovně hledat, kde že ten uchazeč vlastně bydlí, jakou že to školu vystudoval a kde to vlastně nyní pracuje.

Je v podstatě jedno, jaký formát, vzhled či typ strukturovaného životopisu zvolíte (na webu jich je celá řada), důležité je, jasným a vzhledově zřetelným způsobem vymezit následující informace:

Záhlaví - Základní údaje

  • Jméno a příjmení (výrazně a velkými tiskacími písmeny), celé na jeden řádek.
  • Adresa
  • Telefonní číslo:
    • Domácí : podstatné,
    • Pracovní : žádoucí.

Pokud pracujete na místě, kde nemáte potřebné soukromí, naznačte to do závorek. Uveďte také e-mail.

  • Věk: je možno uvést datum, ale nutné je uvést věk a ušetřit čtenáři počítání. Zároveň to dokládá, že svůj životopis aktualizujete.

Nikdy neuvádějte osobní údaje na konci CV (i když je původním záměrem nepoutat pozornost k vašemu věku), neboť personalista bude tuto nezbytnou informaci hledat a bude si klást otázku, proč není na začátku životopisu.

Doporučuje se raději použít zpětnou chronologii údajů v jednotlivých rubrikách. To znamená, že na první pozici stojí poslední zkušenosti, ostatně ty nejdůležitější.

Vzdělání

U kandidátů do cca 45 let je vzdělání pro personalisty položkou prioritní. V takovém případě se doporučuje umístit tuto rubriku hned pod rodinný stav. Starší kandidáti mohou tuto rubriku umístit jako předposlední. Toto místo je zvláště doporučováno těm, jejichž vzdělání je spíše nehlubokého rázu.

Nejvýznamnější diplom je obvykle ten poslední získaný, oprávněně je tedy umístěn jako první v seznamu.

Pozor: CV není přehled úspěchů. Nepreferujte jen úspěšná období, významná vzdělávání. Protože, s výjimkou mladých absolventů, to, co má význam v CV, není vzdělání samo o sobě, ale to, jak jste s ním naložili.

Př.: uveďte úroveň vašeho vzdělání následujícím způsobem: promoce, odbornost a název vysoké školy.

Pokud se jedná o práce vytvořené během studia, absolventi je mohou uvést a vysvětlit: je to prostředek, jak obohatit CV.

Zmínky na toto téma nesmějí být nijak výrazné, pokud jejich význam není skutečně výrazný a výjimečný.

Jazyky

Uveďte svůj vývoj na úrovni jazykových znalostí a profesionálních zkušeností v této oblasti.

Skutečné(většinou jsou následně testovány) jazykové zkušenosti a znalosti jsou rozhodující v případě mnoha kandidatur.

Pokud jsou Vaše znalosti průměrné, nevýrazné, umístěte tuto informaci na konec CV, před mimopracovní aktivity.

Definice úrovně znalostí

Abyste charakterizovali úroveň svých jazykových znalostí, můžete použít následující výrazy:

  • Rodilý mluvčí: Obyvatel příslušné země má problémy ve vás rozpoznat cizince.
  • Plynně: Osoba, která si po několika dlouhodobých pobytech v příslušné zemi osvojila výbornou znalost jazyka.

Pokud chcete sdělit, že se domluvíte, napište např.: „uspokojivá znalost angličtiny“. Pokud nedosahujete ani této úrovně, ale přeci jen konkrétním jazykem nějak vládnete, napište: „průměrně anglicky“.

Vyvarujte se: Je žádoucí, abyste hovořili pouze o jazycích, které opravdu ovládáte, protože jen to může příslušný podnik zajímat. Nepoužívejte tedy výrazy jako: „právě se učím, zdokonaluji se, osvěžuji si znalosti“.

Výpočetní technika Používání prostředků výpočetní techniky se nyní stalo nezbytností pro většinu pracovních pozic, automaticky se s nimi počítá, proto se tato informace týká spíš speciálních znalostí (programování, speciální programy apod.).

Profesionální zkušenosti

Seřaďte si jednotlivé pracovní pozice buď chronologicky tak, jak skutečně šly po sobě, nebo - což je běžnější způsob zejména u zahraničních společností - začněte svým současným (nebo posledním) zaměstnáním. Vzpomeňte si alespoň na letopočty nástupu a odchodu do/z jednotlivých pozic. U každého zaměstnavatele uveďte název a stručně popište činnost společnosti. Vypíchněte název své pozice a Vaše zodpovědnosti. Nezapomeňte na nic důležitého! A popište pro každou pozici alespoň tři řádky. Čím lepší obrázek o Vaší práci si bude čitatel moci utvořit, tím více vzrůstá pravděpodobnost, že bude chtít vědět i další detaily... Bez obav uveďte úspěchy, na kterých jste se podíleli. I když práce byla skupinová, můžete se o ní zmínit. Ostatně málo úspěchů je výsledkem aktivity jedince.

Stáže: CV absolventů mají tendenci se navzájem podobat, odlišují se jen praxí. Ale nelze jen vyplňovat položky rubrik. Syntéza musí být přesná. Úkol je to těžký, protože jde o vymezení profesionálního cíle, přičemž víme, co chceme dělat, ale nevíme, co budeme dělat.

Pozor: Dávejte pozor na mezery!

Jakákoliv přerušení vaší profesionální praxe by neměla vypadat jako „mezery“ v CV. Přesto není dobré uvádět čtenáře v omyl, protože si může vše ověřit.

Neprofesionální aktivity

Tato rubrika nemá zásadní význam. Pokud se rozhodnete neinformovat o svých koníčcích, nebude to nikdy hodnoceno jako zápor.

Řekněme, že tato rubrika umožňuje zosobnit dokument. Mimopracovní aktivity vám můžou poskytnout vyvažující faktor. Tyto informace skýtají personalistovi možnost připravit schůzku s vámi na bezprostřednější úrovni. Tato rubrika nesmí být dlouhá: 3 nebo 4 řádky maximálně.

Sport: zmiňte se jen o sportech, které provozujete skutečně aktivně a pravidelně. Hodnotné jsou zvláště vzdělávací aktivity (dáváte-li večerní kurzy atd.)

Závěr

Na závěr můžete napsat několik kontaktů na osoby, které mohou o Vás poskytnout reference, posílíte tak svou důvěryhodnost. Nebo alespoň napište, že je možné se na Vás informovat, kontakty poskytnete při dalším jednání. Mějte však na mysli skutečné konkrétní údaje - budete na ně pravděpodobně tázáni. Nechybí datum a vlastnoruční podpis.

Další důležité informace:

  • Papír: Pište svůj životopis na bílý papír bez linek a vzorů, nejlépe standardní kancelářský papír o rozměru A4.
  • Úprava: CV nesmí čtenáře unavovat svou nepřehledností.
    Pište jen z jedné strany listu, text čleňte do odstavců podle rubrik, zleva zvýrazněte název rubriky a časové údaje. Používejte přiměřené řádkování, aby text nebyl příliš hustý.
    Nepoužívejte příliš mnoho různých druhů písma: nanejvýš jeden typ pro označení rubrik, jeden pro záhlaví kapitol, jeden pro samotný text.
    Nepoužívejte žádné ozdoby, podtrhávejte jen důležitá, podstatná sdělení.
  • Rozsah: 1 stránka, maximálně 2.
    Pokud se ucházíte o pozici u zahraniční společnosti, je často nevyhnutelné, přiložit ještě třetí list - C.V. v cizím jazyce, nejlépe v jazyce země původu společnosti (pokud není výslovně požadováno jinak).
  • Fotografie: Je to jen identifikační prvek. Není tedy zapotřebí zasílat fotografii z Vaší poslední dovolené nebo situační foto (s telefonem, v zadumání nad strategií rozvoje podniku), bohatě stačí ta, co je v OP či pasová.
  • Korektura: Přečtěte si dobře svůj dokument: nesmí v něm být ani gramatické ani syntaktické chyby. Ty jsou totiž neospravedlnitelné. Pro jistotu dejte CV přečíst další osobě – víc očí víc vidí.

Nezapomeňte vyznačit předmět vaší zprávy v předmětu e-mailu.

Zjednodušte úpravu. Nezapomínejte, že počítače jsou různě nakonfigurovány a ne vždy právě jako ten váš. Příjemce nemusí mít tedy stejné fonty ani editor na svém stroji. Vybírejte tedy písmo co nejrozšířenější a formát dokumentu nejlépe RTF. Tento formát je čitelný většinou z verzí editorů firmy Microsoft na PC i na Mac. Pro případný tisk respektujte formát papíru A4.

Nedoporučuje se posílat soubory příliš objemné, které při stahování zaberou mnoho času.

 

Zpět