Pouštění žilou jako léčba, navedení AČR do umělého spánku, či jako eutanázie?

25.09.2011 19:34

„Sebeobrana je nejstarší zákon přírody.“ John Dryden, 1681

Stát nezměnil vojenské ambice  ani mezinárodní závazky ČR, ani se nevzdal myšlenky na svou obranu. Jak to plnohodnotně zajistí, když vláda schválila, že proti letošním 43,9 mld Kč bude mít MO v r. 2012 částku 43,57 mld. Kč, v r. 2013 jen 38,84 mld Kč a v r. 2014 pouhých 35,69 mld Kč?  Tzn., že po nedávné redukci o 20% přijde do r.2014 další redukce o 18,7% a pokud se nebudou vybírat daně, i o víc.

To je rychlý propad. A že by se tyto výhledové částky na obranu zvyšovaly při projednávání konkrétního rozpočtu na r.2013 a 2014? To je v době léčby veřejných rozpočtů a znovu se rozjíždějící krize jen zbožné přání. Spíše se můžeme obávat dalších škrtů. Ani prodej nepotřebného materiálu problém neřeší, z něj získá armáda max. 0,5 mld Kč ročně.

V privátní sféře dochází k meziročnímu snižování rozpočtu až o 10% na provoz naprosto běžně a cílem je dosáhnout větší produktivity a efektivity. Firmy si ale dávají velký pozor, aby nepromyšlenou a skokovou redukcí nespáchaly sebevraždu. A i kdyby ji nakonec spáchaly, tak jejich místo na trhu zaujme jiná firma a občané to ani nepoznají. Kdo to vezme po armádě?

U armády mohou být důvody podobné, vždyť na sebe často upozorňuje nehospodárností a drahými, v očích veřejnosti nepotřebnými nákupy. K tomu ty korupční skandály. Kdo se za její rozpočet bude bít? Vždyť veřejnost je navíc díky politikům přesvědčena o věčném míru a neotřesitelných zárukách NATO. Nestane se z AČR po čase pouhý symbol státnosti?

Zmenšování armád je celosvětový trend, ale snížení počtů lidí a techniky je vyváženo modernější technologií, změnou strategie, změnou organizace a řadou dalších promyšlených opatření. Jak jsme na takový dramatický zásah do financování obrany připraveni? Už to máme promyšlené? Fámy mluví o vynucené redukci AČR na 16 tisíc vojáků a civilů na 5 tisíc, přechod na praporní systém, apod.  Které ekonomické celky rezortu obrany se budou muset rušit? Další otázky a odpovědi si dosaďte sami.

A taky se ptejme  - pokud potřebujeme o 40% menší a levnější armádu, co bude  schopna ubránit a jaké další úkoly bude schopna  plnit?

Zpět