Představujeme Klub branné přípravy Palcát

23.10.2011 18:43

 

 

Klub branné přípravy Palcát v Bohumíně je rychle se rozvíjející mladá organizace. Už v roce 2003 vznikl nápad vymyslet „něco“, co by sdružovalo a spojovalo k vlastenectví a brannosti mladé lidi, žáky základních, středních a vysokých škol.

Částečně i v důsledku zrušení základní vojenské služby dochází ke snižování fyzické zdatnosti mládeže a vytrácejí se morální hodnoty. I proto byl partou lidí počátkem roku 2004 založen Klub branné přípravy Palcát - KBPP. Pořád je mezi námi alespoň hrstka lidí, kteří chtějí někam patřit a mít možnost se spolehnout jeden na druhého, umět se o sebe postarat a poznávat nové podobně zaměřené lidi nejen tady u nás ve Slezsku.

V době počítačových her a nereálných filmů někteří těžko rozpoznávají realitu od fikce. Naším úkolem je odtáhnout od počítačů nezletilé i zletilé a pomoct jim smysluplně trávit volný čas, vzdělávat je v branných disciplinách, naučit je řešením krizových situací a mnoha dalším užitečným dovednostem. Krizová situace může nastat kdykoliv a kdekoliv. Opakované povodně jsou jen jedním příkladem. Musíme se naučit pomáhat v nouzi i druhým.

V roce 2010 doznal klub výrazných změn. Došlo ke změně ve vedení a celkového organizování klubu. Hlavní slovo má velitel organizace, ale máme také velitelský sbor a Radu tří. Velitelský sbor se pravidelně schází jednou za měsíc a hodnotí uplynulý čas od poslední schůzky. Řešíme a plánujeme blížící se akce a společně hlasujeme o nakládání s majetkem klubu. Majetek není nijak velký, ale hodně nám pomáhají sponzoři a dotace z města Bohumína, které nás všestraně podporuje.

Členská základna se rozrůstá a aktuální stav je 25 členů. V našich řadách jsou mladí chlapci i dívky. Nejsme nijak zaměřeni na to, kdo co umí, nebo jaké má materiálové vybavení. Prostě ten, kdo chce něco dělat, může se přidat.

Palcát má také svou Přípravku. Jedná se o velmi mladé lidi, kteří jsou nadšení a chtějí prohlubovat své znalosti. Přípravka má jiný „výcvikový“ plán než zbytek starších z Palcátu. Jejich náplní je především zdravověda, chování v přírodě, nauka o životním prostředí apod. Po dovršení 15 let mohou vstoupit po „testech“ do I. čety.

Máme vstupní „testy-netesty“. Testy se skládají z písemných testů, fyzického přezkoušení a motivačního pohovoru. Testy nemáme proto, aby nového uchazeče nějak odradily. Pomocí testů zjistíme, jak jsou na tom. Proto víme dříve než je dobře poznáme, kde je potřeba více zapracovat a kde člověku pomoci. 

Na každý výcvikový rok máme v plánu  hodně akcí. Přes prezentace na školách, organizování branných dnů, čestné stráže u pietních aktů až po zelené cvičení v lese, odborné kurzy atd. Naše činnost je velká a s vyšším počtem lidí se dají udělat mnohé dobré akce pro nás členy a také pro ostatní spoluobčany.

Slovo „vlastenectví“ je velké slovo. Někteří se snaží upravit ho obrazu svému, ale my se snažíme jít ve stopách zakladatele československého státu T. G. Masaryka :

Neumíš?          Naučíme tě…

Nemůžeš?       Pomůžeme ti…

Nechceš?        Nepotřebujeme tě…

 

                                                                                                          Velitel KBPP

                                                                                                          Asp. Petr Suchánek

                                                                                                          petr.suchanek@kbpp.cz

Zpět