Při pracovním pohovoru se ptají a odpovídají oba, zaměstnavatel i uchazeč o práci!

04.12.2011 20:50

Během personálního pohovoru obvykle nastane krátká odmlka a člověk, který s Vámi dělá pohovor, a možná potenciální nadřízený, se zeptá jestli máte nějaké otázky. Uvědomte si, že pohovor je dvoustranný komunikační proces a ne jednosměrka. Když tato situace nastane, nebojte se zeptat. Dostáváte tím šanci zjistit, jestli budete v novém zaměstnání a firmě spokojený, nebo se budete otravovat, trápit… Někdy si uchazeči vůbec nepřipraví otázky pro zaměstnavatele, nebo jsou na pohovoru tak nervózní, že na tuto příležitost rezignují.

Ten kdo s Vámi dělá pohovor se Vám snaží představit firmu a dané zaměstnání, aby jste věděl do čeho jdete. Pokud ale máte sklon dělat, že všemu co řekl rozumíte a nemáte doplňující otázky, dostanete od něj obvykle body mínus. Takže i když jste si předem o firmě udělal svůj průzkum a disponujete informacemi, ptejte se . Vhodnými otázkami demonstrujete své znalosti a ukazujete hlubší zájem o místo a to také někdy pomáhá při rozhodování o obsazení místa.

Můžete se zeptat jen na věci, které Vám nebyly úplně jasné. Nikdy však nemáte o firmě a obsazovaném místu dost detailů, vždy si proto připravte seznam otázek předem.  Vaše otázky by se měly koncentrovat na zaměstnavatele a danou pracovní pozici. Samozřejmě pak vynecháte otázky na to, co již bylo při pohovoru řečeno.  Zde je vzorek možných otázek:

- Je to nová pracovní pozice?

-Co se stalo s předchůdcem v dané pozici?

-Co dělal špatně?

-Co považujete za hlavní aspekty této pracovní pozice? Jaké mám hlavní povinnosti a zač odpovídám?

- Jaké specifické cíle a úkoly dostanu v prvním roce ( ve zkušebním období)?

-Dostanu po nástupu do firmy nějaké školení na danou pozici?

-Dělá vaše firma školení, semináře a kursy pro zaměstnance pro zvýšení kvalifikace?

-Jaká je šance na kariérní postup?

- Je povyšování a zvýšování platů spojeno s výkonnostními kriterii?

Dozvěďte se při pohovoru co nejvíc o firmě, místě a o lidech, se kterými budete spolupracovat.

Zpět