Proběhl první seminář o budoucnosti Aktivních záloh (AZ)

23.09.2011 17:37

Na Ministerstvu obrany vzniká koncepční materiál o budoucnosti Aktivních záloh. Představen by měl být začátkem r. 2012 a včerejší seminář tak byl tzv. „výkop“ pro zahájení této práce.

V kontextu klesajícího financování obrany státu a při současné snaze o udržení vojenských ambicí a dodržení mezinárodních závazků musí být role a status AZ nutně posíleny. Vždyť proti letošním 43,9 mld Kč bude mít MO v r. 2013 jen 38,84 mld Kč a v r. 2014 pouhých 35,69 mld Kč. A že by se tyto částky na obranu zvyšovaly při projednávání rozpočtu na r.2013 a 2014? To je v době léčby veřejných rozpočtů a znovu se rozjíždějící krize jen zbožné přání. Jak trefně poznamenal jeden z přítomných vojáků: „ S tímhle rozpočtem skončíme v aktivní záloze všichni“. Zahraniční zkušenosti navíc ukazují, že nasazení záložníka v některých operacích je 4-5 krát levnější, než nasazení vojáka v aktivní službě.

Tato agenda si zaslouží pozornost a semináři bude proto věnováno několik příspěvků. V dnešním článku v rubrice „Vojáci v záloze“ je k dispozici výchozí stav AZ, viz: Fact sheet AZ.pdf (657,7 kB)

Z pohledu veřejného zájmu se k AZ vyjádřili pánové hejtman Eichler, nám. MO Karásek a pplk. Řešovská z GŘ HZS. Z příspěvků vyplynulo, že v nové koncepci o AZ by se mělo více počítat s využitím AZ i v Integrované záchranném systému. A to jak v zájmu obyvatel, tak v zájmu pozitivní propagace armády. Pánové Eichler a Karásek, se zkušenostmi ze samosprávy, se shodly na důležitosti AZ znalé místních poměrů a terénu . Vždyť v některých krajích, např. Zlínský, je jen několik desítek vojáků a občané armádu ani nevidí. Oba doporučují věnovat více pozornosti komunikaci MO a AČR s představiteli krajů a samosprávy a využít těchto kontaktů k lobování v prospěch AZ. Vždyť kraj a samospráva může nejen pomoci v komunikaci se zaměstnavateli, ale sami jsou také velkými zaměstnavateli (např. město Uh. Hradiště zaměstnává cca 1000 lidí).

Z debaty o vztazích AZ se zaměstnavateli vyplývá, že této otázce musí být věnována mnohem větší pozornost a především zde musí být posílena snaha o férové a otevřené partnerství MO/AČR se zaměstnavateli. Bez toho se nová koncepce AZ neobejde.

V dalším článku budu informovat o inspirativním příspěvku vojenského přidělence obrany Francie, pana plk. Bucherie.

Zpět