Sociální a finanční výhody ve francouzské armádě - 2

04.03.2012 09:53

2.    Propracovaná sociální opatření

 

Sociální opatření poskytovaná ministerstvem obrany Francie jsou četná, různorodá a umožňují vytvořit v armádě skutečný vztah důvěry i ovzduší bezpečnosti díky tomu, že je brán ohled na všechny překážky, se kterými se vojáci setkávaji v každodenním životě, stejně jako na důležitost rodiny. V roce 2002 byl spuštěn tzv. plán zlepšování životních podmínek a postavení vojáků (Plan d´Amélioration de la Condition Militaire - PACM), s cílem zlepšit životní i pracovní podmínky vojenského personálu. Plán se skládal z několika složek: první část týkající se náhrad měla kompenzovat omezení spojená s vojenským životem a operačními situacemi, sociální část se vztahovala k mobilitě a příspěvkům na bydlení a vzdělání, a část týkající se činné služby zahrnovala dodatečné dny dovolené pro vojáky. Objem dvou prvních částí plánu byl v roce 2008 ohodnocen na 278 millionů € (≈ 7 miliard Kč), zatímco roční výše třetí části byla oceněna na 250 millionů € (≈ 6,2 miliard Kč).

 

2.1 Zlepšení životních podmínek  

 

Armáda bere v úvahu specifický životní rytmus vojáků, kteří se musí přizpůsobit častému stěhování i změnám způsobu života, a usnadňuje jim tuto adaptaci pomocí různých nástrojů. Státní vojenská pojišťovna (La Mutuelle Nationale Militaire) pak participuje na úhradě nákladů za četné poskytované služby.

 

2.1.1      Bydlení

 

Časté stěhování vojáků je kompenzováno finanční podporou i zjednodušenými podmínkami pokud jde o dosažitelnost bydlení.  

 

Celkem 55 723 bytů v metropoli a v zámořských území je kromě toho vyhrazeno u pronajímatelů sociálního bydlení, aby vojáci měli přístup k bytům s přijatelnou výší nájemného.

 

Aby byly vykompenzovány nevýhody spojené s mobilitou (zejména náklady na nájem), mohou vojenští nájemci, vedle obvyklých dávek vyplácených sociálními pojišťovnami, které spravují rodinné přídavky (například různé druhy příspěvků na bydlení), obdržet finanční podporu : je to navýšení příplatku na vojenské výlohy a jeho doplňky. V roce 2010 využilo tohoto příplatku 53 797 osob a výše vyplacených bonusů dosáhla 143,7 milionů € (≈ 3,7 miliard Kč).

 

2.1.2      Půjčky

 

Armáda věnuje zvláštní pozornost finančním problémům, kterým často se stěhující vojáci čelí, a poskytuje proto řadu prospěšných výhod.

 

Finanční podpora poskytovaná na tzv. nabytí vlastnictví dosahuje 10 milionů € za rok  (≈ 250 milionů Kč). V roce 2010 bylo takto poskytnuto 1 400 půjček v jednotné výši 5 000 € (≈ 125 000 Kč).

 

Osobní půjčky jsou bezúročné a jsou poskytovány bez nutnosti odůvodnit jejich použití. Maximální výše těchto půjček je 960 € (≈ 24 000 Kč) a doba splacení je maximálně 2 roky.

 

Půjčky na mobilitu jsou půjčky bezúročné a jejich účelem je usnadnit změnu situace civilního nebo vojenského příslušníka resortu obrany.

 

Půjčka na ručení má za cíl vypomoci přeloženému pracovníkovi nebo pracovníkovi najatému ministerstvem, který musí při nájmu nového bytu složit záruku. Strop je stanoven na 1 000 € (≈ 26000 Kč) a maximální doba splacení je jeden rok.

 

Bezúročné půjčky jsou určeny na koupi bytu nebo na dokončovací práce a jsou poskytovány bez podmínek kladených na zdroje k dispozici. Maximální výše těchto půjček je 11 000  (≈ 300 000 Kč) se splatností do 8 let.

 

V roce 2010 dosáhla celková výše příspěvků na bydlení 241,9 millionů € (≈ 6 miliard Kč).

2.1.3      Dovolená

Od zavedení zákona o zkrácení pracovní doby mají vojáci nárok na řádnou dovolenou v trvání 60 dnů za rok. Je rozdělena následujícím způsobem :

-        45 všedných dnů dovolené dle volby vojáka, ale v závislosti na služebních omezeních

-        7 všedných dnů dovolené vybraných v termínech určených velením,

-        8 všedných dnů, které nemůžou být použité jako volný čas a jsou nahrané penězi.

Vojáci mají navíc nárok na stejnou mimořádnou dovolenou, jako ostatní občané (rodičovská dovolená, volno na rodinnou událost (3 dny) , pracovní neschopnost, ...)

 

2.1.4      Rodinný život

 

Armáda bere také ohled na nejbližší okolí vojáků, tak, aby kvalita rodinného života neutrpěla jejich specifickým životním rytmem. Různé druhy podpory, zejména finanční, jsou  poskytovány na školní docházku dětí.  

 

Podpora na seznámení se s  novým místem služebního přidělení má pomoci manželce/ovi příslušníka obeznámit se s novými životními podmínkami. Příspěvek se pohybuje od 58 do 300 € (≈ 1500 až 8000 Kč), v závislosti na době trvání a podmínkách přeložení.

 

Společenské a kulturní akce spojují různé aktivity pro děti a manželky : vánoční stromek, kulturní vyžití, právní poradenství, informace o důchodu, přednášky … Výše výdajů vynaložených na tyto činnosti dosahuje  4,6 millionů € (≈ 118 milionů Kč).

 

Nevratná finanční pomoc tzv. « v nouzi » může být poskytnuta příslušníkům resortu obrany, kteří se nacházejí v kritické situaci způsobené obtížemi osobního, rodinného nebo profesního rázu. Maximální výše dosahuje 1 500 € (≈ 38 000 Kč). Výše prostředků přidělených na tuto výpomoc byla v roce 2010 8,9 millionů € (≈ 228 milionů Kč) a byla poskytnuta v 12 600 případech.

 

Zajištění výpomoci v domácnosti  umožňuje poskytování domácí péče starým, nemocným nebo invalidním osobám. Sociální odbor částečně přispívá sociálnímu zařízení zajišťujícímu výpomoc a příspěvek je odečten od částky hrazené rodinou. 

 

V případě hospitalizace nebo znehybnění, může rodinná výpomoc zajistit péči o děti. Sazba za výpomoc v rodině může být maximálně  7,37 € (≈ 186 CZK) za hodinu.

 

Pokud v manželském páru utrpí jeden z manželů ztrátu nezávislosti, může vojenská pojišťovna poskytnout podporu, jejíž výše je závislá na finanční situaci páru a která pomůže s úhradou nákladů spojených se závislostí  (výdaje za dlouhodobé ubytování, výpomoc v domácnosti, atd). Od 1. ledna 2011 je maximální výše podpory 12 € (≈308 Kč) denně. 

Vzdělání dětí spolu s blízkostí rodiny zůstává v rodinné politice francouzské armády jednou z priorit. Výhody poskytované v oblasti vzdělání zahrnují například výpomoc nebo i převzetí nákladů na úroky za studentských půjček.

 

Přídavky rodičům hendikepovaných dětí a invalidních studentů umožňují studujícím pokračovat ve studiu i po dosažení 20 let věku. Měsíční výše přídavku dosahuje 117  (≈ 3000 Kč). Rodiče dítěte se závažným postižením do 20 let věku mají nárok na příspěvek ve výši 150 (≈ 3750 Kč) měsíčně.

 

Psychologická podpora je poskytována rodinám vojáků působících v zahraničních misích v Afghánistánu, s tím, že « rodina » je chápána v širším smyslu slova (manžel, partner sdílející společnou odpovědnost, druh, děti a přímí potomci).

 

Osiřelým je vyplácen roční příspěvek, a to na začátku školního roku až do dovršení 21 let věku. Vyplácení příspěvku může být prodlouženo až do 28 let. Příspěvek činí 225 € (≈ 6 000 Kč) pro děti do 18 let a 340 € (≈ 8 700 Kč) pro děti starší 18 let.

 

2.1.5      Každodenní život

 

Na stravu podávanou v kantýnách je poskytován příplatek ve výši 1,14 € (≈ 31 Kč).

 

Příplatek na zlepšení životního rámce ve vojenském prostředí má za cíl zlepšit životní podmínky mladých vojáků ve služebním poměru, vojenských dobrovolníků a mladých úředníků tím, že pomáhá financovat nové projekty (internetové kavárny, herní zóny atd.).

 

Ministerstvo obrany podporuje rovněž sdružení v jednotkách mající sociální nebo sportovní charakter (kluby manželek, sportovní týmy...). V roce 2010 jim byly poskytnuty subvence v celkové výši 1,4 millionů € (≈ 36 milionů Kč).

 

Ředitelství lidských zdrojů zajišťuje monitorování a financování řádného vybavení pracovního místa tělesně postižených civilních pracovníků . V roce 2010 bylo provedeno celkem 108 úprav pracovního místa v celkovém objemu 323 700 € (≈ 8 milionů Kč).

 

2.2 Sociální zabezpečení a důchod

 

2.2.1 Státní vojenská správa sociálního zabezpečení

 

Úkolem instituce je převzetí nákladů za úkony provedené v oblasti medicíny, paramedicíny, chirurgie, farmacie nebo úhrad za vybavení vojenských ivalidů a obětí válečných konfliktů. 

 

Odvody na pojistné vojáků se liší v závislosti na pobíraném platu.

 

2.2.2 Vojenský důchod

Vojáci dostávají za každých 5 odsloužených let roční bonifikaci, a to po dobu nejvýše pěti let.

Mají rovněž právo požádat o důchod s okamžitým požíváním, důstojníci po 25 letech služby (od roku 2016 až po 27 letech služby z důvodu úpravy zákonného důchodového věku), a vojáci nedůstojnických hodností po 15 letech služby (od roku 2016 po 17 letech služby).

 

Výše stanoveného důchodu je vypočítána na bázi 2% základního služného za každý odsloužený rok (tj. bez bonusů a příplatků, tj. zhruba 60% celkového služného vojáka). Například, důstojník, který odchází do důchodu po 25 letech služby, tak může obdržet asi 50% základního služného své hodnosti. Praporčík odcházející po 15 letech služby může pobírat okolo 30% svého základního služného.

 

2.2.2 Důchod veterána

Na důchod veterána mají nárok pouze ti veteráni, kteří dostali legitimaci veterána poté, co působili po dobu nejméně 90 dnů v "bojových" jednotkách, které jsou stanoveny dekretem (Světové války, Indočína, Alžírsko a později Záliv, Libanon, Somálsko, Čad, bývalá Jugoslávie, Rwanda, Afghánistán, Pobřeží slonoviny…) a dosáhli minimálně 65 let věku.

K 1. červenci 2011 byla roční výše důchodu veterána 609,84 € (≈ 15 700 Kč). Důchod je nezdanitelný a nevratný.

 

2.2.2 Vzájemný důchod veterána

Tzv. vzájemný důchod veterána (RMC) je výnosová penze doplněná o finanční příspěvek státu. Je kumulovatelná s jakýmkoli jiným důchodem, je vyplácena doživotně a poskytuje velmi zajímavé daňové zvýhodnění.

Na důchod RMC mají nárok pouze ti veteráni, kteří dostali legitimaci veterána.

Vzájemný důchod veterána (RMC) vojákovi zajišťuje čistou, dodatečnou, nezdanitelnou penzi.

Je rozčleněn do dvou období :

-        První příspěvkové období v průběhu kterého voják volně ukládá : vložené prostředky jsou plně odpočitatelné od zdanitelných příjmů a každoročně vytvoří daňovou úlevu.  

-        Po uplynutí tohoto prvního období, za podmínky minimálního dosaženého věku 50 let, pobírá voják čtvrtletní nezdanitelnou rentu. Renta má výhodu dvojího státní zvýhodnění. V závislosti na daném válečném konfliktu je zdarma navýšena o 12,5% až o 60%, a každý rok revalorizována. Je zhodnocena i o podíl z přebytků vzájemné pojišťovny. Během této doby je možné pokračovat ve volném ukládání prostředků.

V případě úmrtí veterána, pojišťovna vyplatí určenému dědici celý naspořený kapitál navýšený o podíl z přebytků vzájemné pojišťovny.

Zpět