Sociální a finanční výhody ve francouzské armádě - 3.

08.03.2012 10:29

3. Různé příležitosti poskytované vojákům a jejich rodinám

 

3.1  IGeSA (složka resortu obrany pověřená sociální oblastí)

Úkolem této složky ministerstva obrany je organizace prázdninových táborů pro děti a dovolených pro dospělé i celé rodiny, spravuje rovněž léčebny a různá zařízení sociálních služeb (jesle, mateřské školy, krátkodobé útulky, poradenská centra, domovy pro děti a mládež).

Rodinám jsou k dispozici různá rekreační zařízení jako hotely, prázdninové vesnice, rezidence či campingy.

 

3.1.1 Prázdninové pobyty

Instituce IgeSA nabízí celkem 110 různých pobytů v 53 prázdninových centrech. Cena pobytu je stanovena v závislosti na služném vojáka. Řadový vojín platí tedy méně než praporčík, pro kterého je cena opět nižší než pro důstojníka.

 

V roce 2009 využilo téměř 10 000 dětí prázdninových táborů, služeb volnočasových zařízení  v sousedství či prázdninových pobytů v zahraničí (Španělsko, Itálie, Německo, Polsko, Česká republika, Řecko, Maroko, Dominikánská republika, Egypt a JAR).

 

3.1.2 Jazykové pobyty 

 

Systém poskytuje služby více než tisícovce mladých lidí, kteří odjíždějí na jazykové pobyty v 6 různých zemích (Anglie, Německo, Španělsko, Irsko, Malta, Spojené státy).

 

1.2  Pobyty zdarma pro vojáky raněné v zahraničních operacích

 

 Vojákům raněným při nasazení v zahraničních operacích armáda poskytuje rovněž možnost - jakmile je jejich zdravotní stav konsolidován - bezplatně pobýt s rodinou jeden týden v některém ze zařízení spadajících do správy IgeSA.

 

1.3  Další výhody

Vojáci mají nárok na slevu 75% z ceny vlakových jízdenek SNCF (francouzské státní dráhy).

Zpět