SOCIÁLNÍ A FINANČNÍ VÝHODY VOJÁKŮ VE FRANCOUZSKÉ ARMÁDĚ - 1.

23.02.2012 17:46

Organizace francouzské armády využívá propracovanou věrnostní politiku mající za cíl bojovat proti vzrůstajícímu fenoménu odchodů z armády, který je dán kontextem a často obtížnými podmínkami výkonu služby. Hlavní věrnostní opatření se soustřeďuje do třech směrů, a to v první řadě na dynamické řízení lidských zdrojů, které umožňuje nejprve posílit nábor, zjednodušit rekvalifikace a počáteční politikou pobídek zajistit neustálou obnovu hierarchie. Druhý směr se týká četných sociálních opatření, která umožňují zlepšit životní podmínky a postavení vojáka a jeho rodiny v průběhu i po ukončení služebního poměru. A konečně, třetí aspekt této věrnostní politiky zahrnuje různé výhody a příležitosti  (dovolené, slevy atd.) poskytované vojákům a jejich rodinám.

 

1.    Dynamické řízení lidských zdrojů

 

Dobré řízení lidských zdrojů je z pohledu francouzské armády zásadní proto, aby mohla odůvodnit svoji činnost i příležitostmi, které svým vojákům nabízí. Pro každou etapu služebního poměru je zavedeno několik opatření.

1.1       Nábor a věrnostní program

 

Celkově se ozbrojené síly snaží každoročně obsadit okolo 20.000 pozic pro řadové vojáky. Požadovaná úroveň vzdělání je odstupňována, od osob bez kvalifikace až po tzv. úroveň maturita +5 (tzn. maturita + pět let dalšího studia). Úroveň „bez kvalifikace až maturita“ se vztahuje na řadové vojáky, úroveň „maturita až maturita +2“ na praporčíky a kategorie „maturita +2 až maturita +5“ se týká důstojníků.

Ozbrojené síly usilují být atraktivní a nabízejí ve svých řadách získání kvalifikace až v několika stovkách různých povolání. V časech vysoké nezaměstnanosti a nejistoty neváhá oslovovat mládež mající potíže s integrací do společnosti nebo s neúspěchem ve škole.

Nejsložitějším úkolem není ani tak vybudování armády jako spíše její udržení. Různorodé nastavení věrnostní politiky je tedy nezbytné, zejména příplatky. Celkový objem vyplácených příplatků a bonusů dosahuje 504,9 milionů € (≈ 13 miliard Kč).

1.1.1      Příplatek za uzavření a za obnovení závazku  

Úvodní náborový příspěvek (příplatek za uzavření závazku) ve výši 1 100 € (≈ 28 300 Kč) je vyplácen řadovým vojákům a praporčíkům vstupujícím do armády. Po dobu 5 let je pak tento příplatek vyplácen každoročně těm vojákům specialistům, kteří jsou pro správné fungování armády zásadní (jako například odborníci na údržbu nebo kuchaři).

Podpis smlouvy o obnovení závazku s armádou na 2 roky otevírá nárok na příplatek ve výši  1 500 € (≈ 38 000 Kč), obnovení závazku na 3 roky pak na příplatek ve výši 3 000 € (≈ 77 000 Kč).

1.1.2      Čistá měsíční odměna

 

Čistá měsíční odměna zahrnuje následující prvky :

-        hrubé služné

-        příspěvek na vojenské výlohy určený ke kompenzaci různých omezení spojených s vojenským statutem (mobilita, disponibilita); navýšení tohoto příspěvku, které je kompenzací za mobilitu rodiny je přiznáváno vojákům žijícím v nájemních bytech

-        příplatek za dobu služby a za doplňkové profesionální povinnosti 

-        služební příplatek 5% pro praporčíky

-        kvalifikační příplatek 12% pro štábní praporčíky a nadpraporčíky po více než 17 letech služby 

-        kvalifikační příplatek 16% pro starší důstojníky, kteří mají diplom Školy Štábu

-        kvalifikační příplatek 28% pro starší důstojníky, kteří mají diplom Školy Války (nejvyšší vojenská škola podobná amerického War College).

 

Měsíční výplata může být doplněna o 23 dalších příplatků a bonusů spojených s výkonem některých funkcí nebo s určitou speciální kvalifikací, jako jsou příplatky za rizikovou službu či práci v nezdravém prostředí, příplatky za údržbu a zprovoznění letadel, příplatky za službu v zahraničí atd.

1.1.3      Vratný bonus za schopnosti nezbytné pro chod armády

 

Tento příspěvek může být měsíčně přiznán některým vojákům v činné službě nemajícím důstojnickou hodnost. Je aplikovatelný na vojenské ošetřovatele a nemocniční techniky v armádních nemocnicích, zejména na zdravotníky působící na operačním bloku a na  rehabilitační pracovníky.

Bonus dosahuje v průměru 10 000 € (≈ 258 000 Kč) u závazku uzavřeného na 5 let a je vratný, což znamená, že ho voják musí částečně či úplně vrátit v případě, že ukončí svůj závazek s armádou před vypršením smlouvy.

 

1.2       Rekvalifikace

 

Cílem je poskytnutí asistence všem kategoriím personálu, majícím projít profesní změnou. Týká se to tedy jak vojáků a manželů/ek příslušníků resortu obrany a členů četnictva, tak  civilního personálu, který prochází přeřazením mimo sféru státní správy. Podpora v procesu rekvalifikace probíhá formou poradenství, informováním a doškolováním. V roce 2010 dosahovalo procento rekvalifikací vojáků 83%.

Viz schéma v příloze

1.2.1       Poradenství a informace

Hlavním cílem poradenské služby je pomoci vojákovi stanovit realistický profesní záměr vzhledem k situaci na pracovním trhu. Poradenství může probíhat buď formou seminářů nebo personalizovanou formou, tedy pomocí individuálních pohovorů a osobnostního hodnocení. Poradenské služby jsou většinou poskytovány osmnáct měsíců až jeden rok před odchodem z armády a znamenají počátek aktivního přístupu k rekvalifikaci. Úspěšná rekvalifikace trvá  tedy dva roky. Asistence v rekvalifikačním procesu se děje během služby.  

Všichni vojáci hledající zaměstnání mohou po dobu tří let od svého odchodu z armády využít služeb a podpory agentur pro zaměstnávání vojáků. Pro fázi „pomoc při pracovním umístění“ zavedlo nedávno pozemní vojsko, vedle již uzavřených partnerských dohod, i internetové stránky umožňující propojit nabídku s poptávkou. Jedná se o opravdový zprostředkovatelský portál,  který je v provozu od 1. ledna 2006 a jeho výkon neustále vzrůstá.

1.2.2       Vzdělávání
Profesní doškolování je dosažitelné vojákům majícím za sebou více než čtyři roky služby a může mít následující podobu:
  • placené volno na rekvalifikaci v trvání šesti měsíců
  • doplňkové volno na rekvalifikaci v trvání maximálně šesti dalších měsíců.

V civilním prostředí podepsal resort obrany dohody se společnostmi s celostátní působností pro nejvíce žádaná školení:

  • silniční přeprava zboží a osob
  • potápěčské kurzy
  • logistika
  • bezpečnostní sektor

Ve vojenském prostředí řídí doškolování Vojenské středisko profesního vzdělávání ve Fontenay-le-Comte (CMFP), které je v oblasti vzdělávání ojedinělým zařízením. V roce 2010 obdrželo po absolvování vzdělávacích stáží více než 90% stážistů vysvědčení v oborech, jako je mechanik, elektrikář či instalatér a nalezlo práci do šesti měsíců. 

Stážisté mohou ve středisku absolvovat vzdělávací kursy završené odborným vysvědčením, které je uznáváno zaměstnavateli, a těžit přitom z podpory šité na míru.

Vojenské středisko odborného vzdělávání ve Fontenay-le-Comte poskytuje vojákům ubytování za obzvláště výhodných finančních podmínek. 

Vojáci, kteří na své náklady absolvovali vzělávací kurz během 5 let před svých odchodem z armády, mohou požádat o proplacení výloh až do výše 1500 € (≈ 37 500 Kč) (v brzké době 3000 €, ≈ 75 000 Kč).

1.2.3       Vyhrazená pracovní místa

Aby šance vojáků na rekvalifikaci pro zvažovanou oblast byly vyšší, jsou pro ně ve veřejném sektoru vyhrazena pracovní místa. Jde o přístup do tří oblastí veřejných služeb (státní správa, územní správa a oblast veřejného zdravotnictví), který se pro vojáky zjednodušil i zrušením vstupních zkoušek.

Celkem je vyhrazeno 10% z celkového počtu pracovních míst, které každá ze složek či orgánů dává ročně k náboru. Jedná se o pozice kategorií B (konceptní úředník, administrativní asistent, asistent nemocničních pracovníků, knihovník, daňový kontrolor, vychovatel) a C (administrativní pracovník, pomocný technický pracovník, pracovník ostrahy, pracovník technických služeb, pomocná síla v oblasti péče o díě, dozorce vězeňské služby, příslušníci a nižší poddůstojníci městské policie až do hodnosti hlavního četaře).

První rok umístění je „dočasný“, což umožňuje návrat k původnímu útvaru v případě, že by  jmenování uchazeče na danou pozici nebylo definitivní. Najímající úřad bere také v úvahu odsloužená léta a je-li stanovený plat nižší nežli služné, armáda financuje rozdíl.

1.3       Politika odchodů

 

Politika odchodů je založena na systému odstupného. Cílem je vytvořit volná místa na vrcholu hierarchie a pobízet vojáky, aby odcházeli do důchodu, díky odškodnění, minimálně tři roky před věkovou hranicí stanovenou pro danou hodnost. Odstupné může být kumulováno s výpomocí na rekvalifikaci.

Odškodnění důstojníků odpovídá v průměru 40 měsíčním platům, z čehož jsou 2/3 vyplaceny v okamžiku odchodu za podmínky odsloužených 15 let. Doba do dosažení věkové hranice stanovené pro hodnost musí být delší než tři roky.

Odškodnění praporčíků odpovídá v průměru 30 měsíčním platům, z čehož jsou 2/3 vyplaceny v okamžiku odchodu za podmínky minimálně 20 odsloužených let. Doba do dosažení věkové hranice pro danou hodnost musí být delší než tři roky.

 


Důstojnící z povolání :

 Služební léta

Věková hranice hodnosti

Situace  vzhledem k věkové hranici hodnosti

Výše odstupného

Část vyplacená v okamžiku odchodu

od 15 do méně než 20 let

 

 

36 měsíců

2/3

od 20 do méně než 25 let

 

 

24 měsíců

2/ 3

25 let a více

Nižší nebo rovna 58 rokům

více než 7 let

48 měsíců

2/3

mezi 7 a více než 3 lety

32 měsíců

3/ 4

Vyšší než 58 let a nižší než 64 let

více než 9 let

48 měsíců

2/3

mezi 9 a více než 6 lety

32 měsíců

3/ 4

mezi 6 a více než 3 lety

16 měsíců

3/ 4

Vyšší nebo rovna 64 rokům

více než 12 let

48 měsíců

2/3

mezi 12 a více než 7 lety

32 měsíců

3/ 4

mezi 7 a více než 3 lety

16 měsíců

3/ 4

 

 

Praporčíci z povolání :

Služební léta

Situace vzhledem k věkové hranici hodnosti

Výše odstupného

Část vyplacená v okamžiku odchodu

od 20 do méně než 25 let

 

24 měsíců

2/3

25 let a více

víe než 7 let

48 měsíců

2/3

mezi 7 a více než 3 lety

32 měsíců

3/ 4

 

Najatí praporčíci a mužstvo :

Služební léta

Výše odstupného

Část vyplacená v okamžiku odchodu

od plných 11 let do méně než 15 let

18 měsíců

2/3

 

Systém je výhodný jak pro odcházející vojáky, tak pro armádu, kterou vyjde levněji odškodnit vojáky odstupným nežli ponechat je ve funkcích. Systém umožňuje probrat hierarchii, vytvořit dynamiku příznivou pro služební postup a povzbudit tak ty nejmladší.

Zpět