Uspořte na zdravotních výdajích - VoZP hradí prevenci svých pojištěnců

27.11.2011 09:37

Pokud jste pojištěnci VoZP, můžete ušetřit, pokud využíváte programy a příspěvky na prevenci pro sebe a rodinu. Vojenská zdravotní pojišťovna ČR poskytuje svým pojištěncům, kromě úhrady preventivních opatření hrazených z veřejného zdravotního pojištění, řadu příspěvků a hradí celou řadu speciálně sestavených programů v rámci tzv. rozšířené zdravotní péče. Tyto příspěvky a péče se hradí z Fondu prevence.

            Vojenská zdravotní pojišťovna ČR umožňuje svým pojištěncům čerpat následující programy a příspěvky:

·       Dětské ozdravné pobyty v tuzemsku a v zahraničí. 

Pojišťovna připravuje pro své dětské pojištěnce patnáctidenní ozdravné pobyty v zahraničí a v tuzemsku. Jejich cílem je zvýšit odolnost organizmu a zlepšit zdravotní stav dětí především s alergickým onemocněním, různou formou ekzému, onemocněním horních a dolních cest dýchacích na podkladě snížené imunity, chronickým onemocněním pohybového aparátu a celkovou tělesnou slabostí. Na tyto ozdravné pobyty významně finančně přispěje.

·       Program Zdravá rodina.

Program je určen rodinám s dětmi ve věku od 2 do 18 let. Dětem se v rámci tohoto programu poskytuje příspěvek na ošetření chrupu fluorizaci v hodnotě do 150,-Kč ročně, příspěvek na prevenci úrazovosti při sportu např. nákup cyklistické přilby, sportovních chráničů kolen a holení ve výši do 500,-Kč 1x za 3 roky, příspěvek na očkování proti chřipce ve výši do 350,-Kč ročně a příspěvek nejvýše 350,-Kč ročně na léčebný tělocvik a tělesnou regeneraci. Rodičům dítěte se poskytuje příspěvek na očkování proti chřipce ve výši 350,-Kč ročně a příspěvek na léčebný tělocvik a tělesnou regeneraci na základě prokázaných nákladů, nejvýše však 350,-Kč ročně.

·       Program Student.  

Program je určen osobám studujícím na střední škole, SOU, OU a VŠ. Studentovi se poskytuje příspěvek na očkování proti meningitidě do 1000,- Kč ročně, dále příspěvek na očkování a přeočkování proti klíšťové encefalitidě. Příspěvek je poskytován v plné výši prokázaných nákladů na očkovací látku (1, 2 nebo 3 očkovací látky) do 700,-Kč ročně. Očkování musí být realizováno do dosažení horní věkové hranice 26 let. Studentům, kteří cestují do zemí, kde je povinné či doporučené očkování proti žloutence typu A a B se poskytuje příspěvek do 1000,-Kč ročně. Studentům se poskytuje i příspěvek na léčebný tělocvik a tělesnou regeneraci podle indikace lékaře na základě prokázaných nákladů, nejvýše však 350,-Kč ročně.

·       Příspěvek na očkování proti klíšťové encefalitidě. 

            Příspěvek se poskytuje dětem ve věku od 2 do 18 let. Při základním očkování se proplácí 1/3 prokázaných nákladů za očkovací látky. Přeočkování se proplácí pokud bude provedeno v období od 3 do 5 let od ukončení základního očkování.

·       Příspěvek na ozdravné pobyty dětí a mládeže organizované školami.  

Pojišťovna přispívá na ozdravné pobyty dětí a mládeže pořádané školami (lyžařský výcvik, škola v přírodě), případně jinými školskými zařízeními v trvání minimálně 5 dnů jednou ročně částkou 1000,-Kč. Příspěvek je určen žákům a studentům jedenkrát na základní škole, jedenkrát na střední škole nebo na OU či SOU a jedenkrát na vysoké škole.

·       Příspěvek na fixní (nesnímatelná) zubní rovnátka.  

            Příspěvek mohou čerpat pojištěnci do 30 let věku. Příspěvek činí maximálně 1200,-Kč na jednu čelist, a to jedenkrát za celou dobu léčby. Příspěvek se poskytne pouze na materiál u nově zhotoveného pevného (fixního) aparátu, jehož nasazení pacientovi lékař vykáže odpovídajícím kódem výkonu zdravotní pojišťovně.

·       Příspěvek na očkování proti rakovině děložního čípku. 

Pojišťovna poskytuje jednorázový příspěvek 2500,-Kč ženám ve věku 13 - 19 let, které absolvovaly kompletní očkování proti rakovině děložního čípku, tj. tři očkování.

·       Příspěvek na preventivní prohlídku dětí - sportovců registrovaných ve sportovních klubech.  

Pojišťovna přispívá jednou ročně na preventivní prohlídku sportujících dětí ve věku od 5 do 16 let do výše 200,- Kč ročně.

·       Příspěvek na očkování dětí proti Haemophillusinfluenzae typ B.   

Pojišťovna přispívá na očkování dětí do 18 let věku proti infekci způsobené Haemophillusinfluenzae jednorázově částkou do výše 500,-Kč na jednu dávku očkovací látky, včetně její aplikace. Očkování zajišťuje ochranu dětské populace před často závažně probíhajícím onemocněním dýchacích cest či mozkových blan. K očkování lze použít jak samostatnou vakcínu (ActHIB), tak kombinovanou vakcínu (TETRAActHIB – proti záškrtu, tetanu, černému kašli a Haemophillusinfluenzae typ B) podle indikace ošetřujícího lékaře.

·       Příspěvky pro dárce krve, krevní plazmy a krevních derivátů.  

Bezpříspěvkovým dárcům krve, krevní plazmy a krevních derivátů pojišťovna poskytuje za každý třetí odběr dárkovou poukázku v hodnotě 300,-Kč. Dárcům, kteří získají stříbrnou Janského plaketu (20 odběrů), se poskytne poukázka v hodnotě 500,-Kč. Při získání zlaté Janského plakety (40 odběrů) činí hodnota poukázky 1000,-Kč. Dárcům, kteří získají Zlatý kříž (3.tř. 80 odběrů, 2. tř. 120 odběrů, 1. tř. 160 odběrů), se poskytne poukázka v hodnotě 2000,-Kč. U dárců kostní dřeně se poskytne poukázka v hodnotě 2000,-Kč.

·       Příspěvek na mamografické vyšetření.  

Pojišťovna poskytne příspěvek jednou za dva roky ženám ve věku od 40 - 45 let ve výši 300,-Kč.

·       Příspěvek na vyšetření okultního krvácení ve stolici. 

Pojišťovna poskytne příspěvek až do výše 150,-Kč na screeningové vyšetření k prevenci rakoviny tlustého střeva pomocí Haemoccult testu, případně jiným standardizovaným testem, a to tehdy, pokud v tomto roce není hrazeno z prostředků veřejného zdravotního pojištění. Příspěvek se poskytne pojištěnci ve věku od 40 let do 50 let.Pak je již hrazeno z veřejného zdravotního pojištění.

·       Program preventivní péče o letový personál. 

Program zahrnuje úhrady pravidelných a stacionárních vyšetření profesionálních výkonných letců, palubních průvodčích a řídících letového provozu. Pravidelná vyšetření se provádějí u všech skupin 1x ročně s výjimkou dopravních a obchodních pilotů starších 40 let, kteří jsou vyšetřováni 1x za 6 měsíců a s výjimkou palubních průvodčích, kteří se vyšetřují do 40 let věku 1x za 2 roky. Úhrada nákladů na vyšetření se poskytuje do výše prokázaných nákladů, nejvýše však do částky 1000,-Kč za jednu prohlídku.

·       Příspěvek na brýlové obruby pro děti.  

Pojišťovna poskytne příspěvek na brýlové obruby dětem do 15 let věku ve výši 200,-Kč ročně.

·       Příspěvek na plavání.  

K podpoře prevence upevňování zdravotního stavu, ohroženého konzervativním životním stylem a k posilování celkové obranyschopnosti organizmu poskytuje VoZP ČR svým pojištěncům bez ohledu na věk příspěvek  300,- Kč na plavání kdekoliv v ČR.

·       Příspěvek na vitamíny pro děti.

Dětem ve věku od 2 do 15 let poskytne pojišťovna příspěvek ve výši 200,- Kč za rok na multivitamínový či vitamínový přípravek zakoupený v lékárně. Vitamínový přípravek musí být vhodný pro dítě dané věkové kategorie a musí obsahovat především vitamín C a B.

·       Příspěvek na odvykací kúru proti kouření. 

Pojišťovna poskytne jednorázový příspěvek 1000,-Kč, maximálně však do výše prokázaných nákladů na medikamentózní přípravky, které slouží k odvykání kouření. Předpokladem je, že přípravky byly indikovány lékařem v protikuřáckém centru.

·       Příspěvek na cvičení s dětmi do 6 let věku.  

Pojišťovna poskytne příspěvek 500,-Kč na cvičení rodiče s malými dětmi v rámci odborně vedených kurzů pořádaných akreditovanými organizacemi.

·       Příspěvek na plavání pro kojence a batolata do 3 let.  

Za účelem podpory zdravého vývoje kojenců a batolat poskytuje pojišťovna příspěvek na odborně vedené kurzy plavání do výše 1000,-Kč na rok.

·       Příspěvek na očkování proti závažným infekčním onemocněním nehrazená z veřejného zdravotního pojištění.  

Pojišťovna poskytne příspěvek na očkování, která nejsou hrazena z veřejného zdravotního pojištění, ani v rámci povinných očkování hrazených ze státního rozpočtu ve výši do 500,-Kč těm pojištěncům, kteří v průběhu roku nečerpali příspěvek na očkování z jiného programu rozšířené zdravotní péče.

·       Příspěvek na kondiční tělocvik nebo jiné pohybové aktivity pro těhotné ženy.  

Pojišťovna poskytne příspěvek těhotným ženám na kondiční tělocvik nebo jiné pohybové aktivity pořádané v rámci odborně zaměřených kurzů ve výši do 1000,-Kč.

·       Příspěvek na ozdravné a preventivní pobyty v prostorách se solnými inhaláty.  

Pojišťovna poskytne příspěvek pojištěncům na ozdravné a preventivní pobyty v prostorách se solnými inhaláty ve výši do 500,-Kč. 

·       Příspěvek na léčebný tělocvik a tělesnou regeneraci (zahrnuje příspěvek na saunu, posilovnu, masáže, aerobik a fitness).  

Pojišťovna poskytne příspěvek ve výši do 350,-Kč na léčebný tělocvik a tělesnou regeneraci pojištěncům, kterým nenáleží takový příspěvek z jiného programu rozšířené zdravotní péče.

·       Program péče o pojištěnce pracující v riziku a jiné specifické skupiny pojištěnců.  

Tento program je určen pro vojenská zařízení, zdravotnická zařízení, vývojová, výzkumná a další pracoviště, kterým hygienická služba přiznala kategorii rizikového pracoviště.

 

·       Program pro seniory

Tento program je určen pojištěncům, kteří dosáhli věku 65 a více let. Součástí tohoto programu je, mimo jiné, příspěvek ve výši 500,- Kč na mobilní zařízení nouzové signalizace. Tento příspěvek se poskytne pojištěnci, který je u pojišťovny déle než 6 měsíců.

·       Program pro profesionální řidiče

            Tento program je určen řidičům profesionálům, držitelům řidičského oprávnění skupiny C, C+E, C1+E, D, D1, D+E, D1+E. Součástí tohoto programu je, mimo jiné, příspěvek ve výši 1500,- Kč na psychologické vyšetření.

Další možnosti úspor získáte, pokud se stanete členem Věrnostního klubu VoZP.

Z členství v klubu vyplývají určité výhody spočívající v tom, že za každý rok  členství v klubu náleží 120 bodů. Po třech letech se bonifikace zvyšuje na 150 bodů. Při nečerpání zdravotní péče náleží členovi navíc až 300 bodů. Bodové hodnocení se stanoví v rozpětí podle průměrných nákladů na zdravotní péči. Získané prostředky lze čerpat na:

  • rehabilitační a lázeňskou péči,
  • vitamíny a potravinové doplňky sloužící k prevenci zdraví,
  • stomatologické výkony a výrobky,
  • léky částečně hrazené z veřejného zdravotního pojištění,
  • plavání,
  • ochranné pomůcky a prostředky (např. přilba na sportovní aktivity – moto, kolo, lyže, hokej, on-line brusle),
  • optické pomůcky (brýle, čočky, roztoky).

            Podrobnější podmínky pro poskytování uvedených programů a příspěvků jsou uvedeny na www.vozp.cz/

Zpět