Úvod k důležitosti motivace příslušníků ozbrojených sil

15.01.2012 11:04

Zaměření ozbrojených sil na hardware dává vojákům zbraně a systémy a informace jim poskytují způsoby jak řešit problémy. Ale chybí zde důležitý třetí prvek – motivace. Pokud nemá voják motivaci, bude řešit zmíněné problémy?

 

Peníze jsou všude považovány za univerzální motivační nástroj. Ekonomika je o motivaci a stejně tak armáda je o motivaci. Vojáci potřebují motivaci, aby se v zájmu země vzdali části svých občanských práv, aby se připravovali na válku a aby pak bojovali, navzdory nebezpečí ohrožení vlastního života. Přesto jsou čas od času v tisku názory, že vojáci si platy a benefity nezaslouží.

 

Motivační deficit v ozbrojených silách

Státy (a veřejnost) nedoceňují význam motivace ozbrojených sil. Je to vidět např. i na tom, že státy NATO, které si bereme za příklad, nedokážou motivovat dost schopných mladých lidí, aby šli sloužit do ozbrojených sil. Jejich dříve dobře motivovaní vojáci se mění v lidi, kteří se řídí pravidly a vojenskými manuály naprosto rutinně, bez jakéhokoli dřívějšího nadšení. V některých armádách se netrpí nezávislé myšlení a inovace. Dokonce lidi s takovým přístupem musí často odejít a zůstávají ti, kteří se chovají konformně a jejichž motivací je osobní kariéra. Tento se přístup se v některých západních armádách  začíná měnit, např.USA dokonce mají oficiální program k zavedení „kultury inovace“ (Culture of inovation).

Nedostatek důrazu na motivaci může způsobit značné škody.

Pro úspěch armády je naprosto klíčové, že má dost schopných nováčků, že je dokáže motivovat k dobré přípravě na ozbrojený konflikt a aby dobře bojovali. Pokud ta situace nastane. Selhání v každém z výše zmíněných tří elementů by mohlo vést k selhání ve válečném konfliktu. Stejně jako selhání  ve zpravodajské činnosti, spojení, nákupu zbraní a systémů, logistice, atd., selhání v oblasti motivace si nemůže stát / armáda dovolit. Protože ani  moderně vyzbrojená, dostatečně materiálně a informačně zásobená armáda neuspěje, pokud bude chybět motivace k boji.

 

Podpořme intrinsickou, trvalou motivaci vojáků.

Měli bychom zajistit, že motivaci příslušníkům ozbrojených sil je věnován stejný důraz jako hardware a informačnímu managementu. Vzhledem k tlaku na vyrovnané rozpočty státu a očekávané recesi bude stále složitější udržet úroveň finanční motivace vojáků. O to více potřebujeme vytvořit více intrinsickou ( vnitřní) a setrvalou motivaci vojáků. K tomu může pomoci změna kultury ozbrojených sil, výrazné omezení těžkopádnosti a byrokracie organizace a poskytnutí více samostatnosti příslušníkům ozbrojených sil při plnění úkolů.

Mnohé profesionální armády se potýkají s výzvou, jak náborovat nové kvalitní vojáky. Hezčí bojová vozidla, letadla a lepší pušky asi mnoho nepomůžou, dokud se nezmění duch dané organizace a dokud to není komunikováno potenciálním rekrutům. Ještě víc úsilí a zlepšení to bude stát, pokud se jedná o vytvoření a udržení záloh pro případ větší krize.

Zpět