Vojenská motivace a la Čína

24.01.2012 15:36

Většina vojáků zná čínského guru vojenského umění Sun Tzu a jeho moudra vycházející z reality a ze zkušeností armád Číny cca 500 let před Kristem. O realitě současné čínské armády se mnoho nedozvídáme. Proto mě nedávno zaujal článek penzionovaného čínského generála o vojenské motivaci v Lidové osvobozenecké armádě (LOA). Pro nás středoevropany je to trochu exotické , ale poučné čtení. Všimněte si, že ve článku  o motivaci nikde není řeč o platu, příplatcích, benefitech , apod. Tady je popsán stav, který odborníci nazývají jako vnitřní motivace. V článku je popsán způsob, jak dosahují silné vnitřní motivace vojáků jinými formami v Číně. Zde je volný překlad článku:

„V r. 1976 hrabali čínští vojáci polními lopatkami a když je zničili, tak rukama, aby vyprostili oběti zemětřesení v Tangshan. Byli součástí 240 tisíc vojáků, kteří se tehdy snažili zachránit 100 tisíc lidí uvězněných pod troskami. V r. 1998, když prolomení přehrady v Jiujiang vedlo k nekontrolovatelné záplavě , ve které mizela osobní i nákladní auta, členové LOA naskákali do vody a vytvořili lidskou zeď, rameno na rameno. V r.2008, v době zemětřesení ve Wenchuan, přistáli výsadkáři ve vysoké poloze, v těžkém terénu a extrémně špatném počasí, bez jakýchkoli potřebných informací.

Proč se tito lidé vrhli do záchranářských prací okamžitě co dorazili do postižené oblasti, ačkoli předtím museli pěšky urazit 90 km a 21 hodin v silném dešti a blátě? Co motivuje tuhle armádu?

Myslím, že mám odpovědi. Motivační systém v čínské armádě, který jsem zažil jako obyčejný voják a jako velitel, je velmi výkonný a účinný. Během 40 let služby jsem zjistil, že motivační systém Čínské armády má čtyři formy.

1. Vlajka- definice cílů. Armádní prapor je logo armády a zároveň symbol cti, odvahy a cíle vojáka. Každý čínský voják, ode dne kdy vstoupí do armády, dostane tradiční vzdělání a poučení o misi pod armádní vlajkou. Postupně vlajka vyvolává ideu priority cíle, odpovědnosti za lidi a víru, že zvítězí pro čest armády. Pod dlouhodobým vlivem, vojáci a velitelé jsou vzrušeni při pohledu na vlajku a usilují o splnění cíle. Během povodně řeky Yang Tse v r. 1998, jsem byl se svými vojáky nasazen při záchranných pracích a při odstraňování následků. Na mnoho místech hráze přehrady unikala voda. Všechny zúčastněné jednotky nesly  vztyčené vlajky a spěchaly na nejnebezpečnější místa.

Jednotky šly tam, kam šla vlajka, jako by byly na bojišti. Všude jsme viděli vlát rudé vlajky a vojáky nesoucí pytle s pískem.

2.Vzor – definování správného chování a výkonu. Existuje čínská píseň „Uč se od Lei Feng, který je dobrým příkladem.“, která byla populární skoro půl století. Povzbuzuje lidi, aby byli vděční, pečovali o ostatní, aby byli stateční když vidí nespravedlnost a aby byli oddáni své práci. V různých dobách a za odlišných okolností byly vždy podporovány a oceňovány vzory chování a statečné skupiny. Když jsem dělal inspekci vojsk, zaznamenal jsem, že mnohé jednotky vystavovali fotografie svých hrdinů. Jednotky dávají příležitosti, aby se všichni vojáci mohli stát vzory pro své okolí.

3. Odměna – podporování motivace. V čínské armádě všechny druhy pochval a ocenění byly pečlivě vytvořeny při denních činnostech. Např., ten personál, nebo tými, které dělají službu nejlépe, mohou dostat rudou vlajku a vlastnit ji až do hodnocení příštího týdne; vojáci a důstojník, kteří dělali dobře výcvik mohou vyhrát titul „vynikající vzor"; tými, které výborně splní své úkoly, mohou být oceněny zvláštními čestnými názvy. Navíc, pro ty hrdiny, kteří výjimečně přispěli, jejich jména mohou být použita ve jménu jednotky, což je čestné dědictví. Respekt, péče a důvěra  nadřízeného, ačkoli jsou nehmatatelné, jsou nejvyšším duševním oceněním pro podřízené.

4. Kultura - vytváření dobré atmosféry pro motivaci. Před 20 lety jsem jel na inspekci do leteckých skladů. Jedné noci jsem viděl velitele skladu dělat kontrolu bezpečnosti. Když jsem se jej ptal, proč pracuje ve svém volnu, řekl mi, že sklad vede záznamy o bezpečnosti 40 let. V té době ještě nebylo řízení  skladu modernizováno. Nebyly tam žádné počítače, nebo kamery. K zajištění bezpečnosti, každé ráno a noc vedoucí skladu kontrolovali každé dveře a každé okno v několika desítkách skladů, aby se ujistili, že jsou zavřené a zamčené. To vždy trvalo 2 hodiny. Jejich chování mě upozornilo na jejich kulturu a hodnoty, zvláště na vysokou loajalitu a vysoký respekt ke cti své skupiny.

Kultura je neviditelná a nehmatatelná, ale existuje v každé jednotce a má velký vliv. Čínská armáda klade na kulturu velký důraz, protože to je tradice a duše každé jednotky.Když nový voják nastoupí do jednotky s dobrou kulturou, dělá svou práci pod vlivem motivace lépe; pokud voják nastoupí do jednotky se špatnou kulturou, zaostává, nebo se vrátí úplně zpět. To je moc kultury. Pokud chce jednotka vytvořit dobře motivující atmosféru, musí vybudovat dobrou kulturu. Kultura je nejdůležitější z těchto čtyř forem motivace.

Qiao Taiyang je vysloužilý Generál Major Lidové osvobozenecké armády Číny .“

 

Zpět