Vyšší daně a snižování rozpočtu armády vs. úspory na provozu ministerstev a úřadů

04.09.2012 16:30

Pro srovnání  s naším Ministerstvem obrany, počty, strukturou a systémem řízení uvádím další zahraniční příklad.

Švédské MO, počty a struktura

MO třetí největší země EU – Švédska, svou agendu zvládá se 150 zaměstnanci. České ministerstvo obrany (civilní +vojenská část) mělo k lednu 2012 cca 1460 lidí.


 Organizace

Švédsko je se svou rozlohou 450,295 km² třetí největší zemí EU. Celkový počet obyvatel je zhruba 9,4 milionu . Švédsko je od roku 1814 neutrální stát a Ministerstvo obrany existuje v současné formě od r. 1920 (!!!).

Přes velikost státu a armády má Ministerstvo obrany jen 150 zaměstnanců: politické poradce, úředníky, asistenty, důstojníky, vojenské poradce, atd.

Politické vedení

V podřízenosti ministra je státní sekretář, který řídí resort  ministerstva.  MO má také tiskového sekretáře a politické poradce, kteří slouží ministrovi jako političtí kolegové. Tato skupina se obecně nazývá Politické vedení MO. Na rozdíl od ostatních úředníků MO, ministr a političtí pracovníci opouštějí místa po změně vlády.

Hlavní funkcionáři

Na MO jsou 4 hlavní funkcionáři. Jsou to: Státní sekretář, Generální ředitel pro administrativní záležitosti, Generální ředitel pro právní záležitosti a Generální ředitel pro politické záležitosti. Z nich pouze Státní sekretář je politický nominant vládní strany.

Odbory a sekretariáty

Každodenní byznys MO je prováděn různými odbory, v jejichž čele stojí ředitel. Odbory zprocesují agendu pro rozhodování vlády. Také se starají o kontakty s agenturami MO a monitorují jejich aktivity.

Agentury MO

Ministerstvo obrany řídí 10 vládních agentur. Tyto agentury jsou odpovědné za každodenní provoz veřejné správy. MO rozhoduje o cílech, směrnicích a alokaci zdrojů pro aktivity agentur. Ale neurčuje jak mají agentury aplikovat zákon, nebo jaká opatření mají přijmout ve specifických případech. Mezi tyto agentury patří např.:

 - Švédské ozbrojené síly. Ty mají tři složky: pozemní vojsko, námořnictvo a letectvo.

- Švédský úřad pro obranný materiál

- Úřad národní služby

- Švédská agentura pro obranný výzkum

- Švédská pobřežní stráž

atd.

Zpět