Životopis a připravenost velitele na pozici manažera v civilu.

03.07.2012 20:13

Profesionální úspěch býval založen na zkušenosti, znalostech a dovednostech. Ale věci se v posledních letech změnily. 1) Znalosti se rychle stávají zastaralými a jsou všeobecně dostupné. 2) Žijeme v nejistém a rychle se měnícím světě. 3) Byznys se stal více globálním  a různorodým.

V této nové situaci jsou zkušenosti a znalosti méně relevantní. Naopak rozhodující jsou schopnosti adaptovat se a učit se, odolnost a umění kontaktovat se a dobře vyjít s ostatními. Pokud tyto schopnosti máte, nezapomeňte je uvést ve svém životopise.

U dobrých náborářů se kvůli nové situaci často mění i pohled na uchazeče o práci ve středních a vyšších manažerských pozicích. Více se hledí na připravenost na konkrétní pozici a na potenciál pro další růst. Připraveností se myslí shoda mezi požadavky na pracovní pozici  a partikulární etapou v kariéře uchazeče o  dané místo. Připravenost spočívá v kritických kompetencích a vhodností pro kulturu dané firmy. Pokud jsou v životopise nelineární změny pracovních pozic, vypovídá to o několika důležitých kompetencích založených na emoční inteligenci – pružnost, přizpůsobivost, empatie, organizační povědomí a zvládání vztahů – to odlišuje v nové pracovní roli hvězdy od průměru. Pokud tyto schopnosti máte, nezapomeňte je uvést ve svém životopise.   

Pokud se připravujete na povolání v civilu, najděte si v předstihu několika měsíců před odchodem z armády firmu, ve které chcete pracovat (máte důvody a kvalifikační předpoklady). Pak si získejte přátele uvnitř firmy (lidé stejné profese jako vy se sdružují v sociálních sítích jako např. LinkedIn) a zjistěte si jakou má firma kulturu a další dostupné informace. Tyto přátele pak můžete požádat o pomoc s hledáním místa ve firmě, nebo o reference. Se znalostí fungování a kultury firmy budete lépe připraven na personální pohovor a snáze firmu přesvědčíte, že jste pro ně ten pravý.

Zpět